.

Делхи е пред колосална еко-катастрофа

Въздухът в индийския град е по-мръсен дори от шампиона в областта - Пекин

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въздухът в Ню Делхи, Индия е ужасно мръсен, по улицата постоянно се чуват кашляне, а слънцето едва си пробива път през сивия смог. В последните месеци нивата на замърсяване в индийската столица дори се влошават и това неминуемо води до сравнение с китайската столица Пекин.

 

Китай, липсата на природен газ и екологичната катастрофаПекин се опитва да ограничи потреблението на въглища, но проблемите само се задълбочават

В последно време Пекин стана синоним на екологична катастрофа, така че сравнение между двете няма да е трудно. Но едно е сигурно - местните власти в Китай полагат усилия да се справи със замърсяването, но това не може да се каже за Делхи, където липсва политическа воля.

 

Докторите в индийския град алармират, че все повече хора се разболяват в следствие на замърсяването, въпреки че изследвания по въпроса липсва. Все пак, индийските медици отбелязват, че случаите на тежки дихателно-респираторни заболявания неминуемо са свързани с високата концентрация на вредни частици във въздуха.

 В момента в Делхи е 4 пъти по-замърсено от допустимата за града еко граница, а през 2011г. е било дори по-зле.    

 

Процентът на вредните емисии е рекордно висок за 2012г.Учените предвиждат климатични промени, заради глобалното замърсяване