Делхи е пред колосална еко-катастрофа

Въздухът в индийския град е по-мръсен дори от шампиона в областта - Пекин

Реклама

Въздухът в Ню Делхи, Индия е ужасно мръсен, по улицата постоянно се чуват кашляне, а слънцето едва си пробива път през сивия смог. В последните месеци нивата на замърсяване в индийската столица дори се влошават и това неминуемо води до сравнение с китайската столица Пекин.

 

В последно време Пекин стана синоним на екологична катастрофа, така че сравнение между двете няма да е трудно. Но едно е сигурно - местните власти в Китай полагат усилия да се справи със замърсяването, но това не може да се каже за Делхи, където липсва политическа воля.

 

Докторите в индийския град алармират, че все повече хора се разболяват в следствие на замърсяването, въпреки че изследвания по въпроса липсва. Все пак, индийските медици отбелязват, че случаите на тежки дихателно-респираторни заболявания неминуемо са свързани с високата концентрация на вредни частици във въздуха.

 В момента в Делхи е 4 пъти по-замърсено от допустимата за града еко граница, а през 2011г. е било дори по-зле.    

 

Причините за тежкото замърсяване в двата мегаполиса, които са дом общо на 29 милиона души, са следствие на техния просперитет. Двата града са сочени като икономически лидери, които развиват големи индустрии, което съответно води до повишаване на стандарта на живот.

 

 

Което пък доведе до натрупване на екологични проблеми, защото много хора придобиха възможност да се сдобият с автомобил, а усиленото строителство също допринесе за прашните облаци.       

 

Все пак, Пекин е доста по-напред по отношение на информирането на хората за замърсяването. Там дори има система, която предупреждава, когато нивото на замърсяване стане твърде голямо като това вече може да се проверява и с ап-ове.

Понякога заради замърсяването в Пекин дори се затварят училища и предприятия, а държавните автомобили се спират временно от движение. Властите в града предприеха и строги мерки за ограничаване броя на колите, както и глобяване предприятия, които нарушават еко-стандартите.        

 

В Делхи няма такава система. Наскоро градът започна да предлага информация за смога онлайн, но честите спирания на тока правят така, че информацията често да не е актуална. Освен това, голяма част от популацията на града мигрира постоянно и тази информация не стига до тях.

 

 

Местните власти подготвят реформи в тази насока от 10 години насам, които да включване изнасянето на цялата промишленост извън града, строеж на метро и преминаване на градския транспорт към еко-гориво.

 

Най-смешното, че индийските власти настояват да не се прави сравнение между екологичните проблеми на Делхи и тези в Пекин. Те се оправдават, че липсата на ветрове оставя шапка от смог над града през зимата. Освен това те твърдят, че в Пекин въздухът е зле, защото хората масово се отопляват на въглища, докато при тях бедните се отопляват с дърво и боклуци.   

 

В същото време изследване на медицинското списание Lancet през октомври показа, че капацитетът на белите дробове на индийските непушачи  е с ⅔ на този на северноамериканските и европейските. Изследването не е анализирало всички причини за това, но докторите считат, че замърсяването значително е допринесло за съответните резултати от проучването.

По света замърсяването на въздуха води до смъртта на 3.2 милиона души всяка година, като ⅔  от тях са в развиващите се страни в Азия.