10 хитрини как да запомняте по-добре

Има какво да направите, за да подобрите представянето си

Реклама

Не е толкова трудно да сте добри в това, което вършите. Всичко е въпрос на навик. Ето създаването на кои навици би ви било полезно.

Тренирайте

Вдигането на тежести и кардио упражненията са полезни за тялото, но помагат и за подобрение на паметта. Едно изследване показва, че паметта и когнитивните процеси се подобряват след 15 минути тренировка.

Яжте полинаситени масни киселини

Храни като сьомгата са известни като страхотен източник на Omega-3 киселини, които ще помогнат на паметта ви. Други храни като орехи, фъстъци и соя също са полезни.

Спете

Много хора често пренебрегват съня си заради други неща. Доброто наспиване е от особено значение за функционирането на мозъка, добрата преценка и реакциите.

Пийте вода

Проблемът с паметта може да дойде от дехидратация. Реакциите и менталните функции се подобряват, когато пиете достатъчно вода. Ако нямате бутилка под ръка, много от плодовете също са чудесен източник на течности.

Намерете си хоби

Важно е да намерите време за други неща, освен за работа. Така мозъкът ви ще се разсее и ще можете да научавате много неща.

Проверете мотивацията

Хората запомнят по-добре, ако информацията е полезна за тях и ако вярват, че тя ще им свърши работа. Изберете курс, хоби или кариера, които са важни за вас и се увлечете по тях.

Променяйте средата

Ако работата ви го позволява, опитвайте да променяте местата, където работите. Примерно от вкъщи, от кафене, от парка, но не и от леглото, защото е ясно какво ще се случи в такъв случай.

Метапознанието

То е било преподавано от древногръцките мислители. Според него не просто трябва да разбирате, но и да разбирате разбирането си. Отстъпете от първото ви впечатление и поставете под въпрос познанието си, и оценете доколко възприемате нова информация.

Не се страхувайте от провал

Групово изследване в Сингапур е открило, че група от хора, които е трябвало да разрешат сложни математически загадки без помощ, се провалили. Но в процеса на работа им дошли много идеи за същността на проблемите и какви биха могли да бъдат решенията. Това им помогнало да се справят със сходни решения по-късно. Това се нарича “продуктивна загуба”.

Бъдете уверени

Бъдете уверени и знайте, че се справяте чудесно. Не само, защото е така, но и защото, когато го вярвате, всъщност ставате по-добри.