Джейми Куутс - пореден реалити герой, който не знаеше кога да спре

Вижте как гибелта на пастора-змиеукротител от National Geographic е показателен пример за някои неща

Реклама

Пастор Джейми Куутс от сериите  "Snake Salvation" по National Geographic е починал в дома си в Кентъки в събота.

Куутс е бил ухапан от змия в църквата си в град Мидълзбро. Спешна помощ е отишла, за да спаси свещеника, но той вече си е бил вкъщи. Когато линейката пристигнала там, той отказал всякаква медицинска помощ. Час по-късно бил мъртъв.

Тази новина е интересна, поради две причини. Първата е свързана с това, защо Куутс не е разрешил да бъде отведен за лечение. Работата е, че той и пастор Андрю Хамблин водеха предаването "Snake Salvation", което разказваше за религията им. Те търсеха много опасни змии за колекцията на църквата си, но бяха принудени от закона да предадат всички влечуги на властите. Куутс дори е бил арестуван на два пъти, заради притежание на змии.

Той и Хамблин принадлежат към особената Църква на Пентекостал, чийто членове са змиеукротители, убедени, че вярата им изцелява. Според тях, в Библията пише, че божите служители са неуязвими за отрова, докато Бог е с тях. Затова, Куутс е отказал лечение от медиците, пристигнали в дома му. Просто е противоречало на религията му.

Интересното е, че по същите причини реге иконата Боб Марли отказва да ампутират палеца на крака му. Това е било единственото медицинско решение за предотвратяване на ракова метастаза, но певецът отказва, защото това е било в разрез с разбиранията на религията му - растафарианството.

Куутс също беше доста сериозен в разбиранията си. В началото на 1990-те той едва не умря, когато една гърмяща змия го ухапа по рамото. През 1998г. той получи друг знак отгоре, който очевидно пак не разбра, защото остана с един пръст по-малко след ухапване от друга змия.

Пасторът е разчитал единствено на Господ да реши дали ще живее или не след ухапване от влечуго. Това  е да умреш за каквото вярваш, по свой си начин. По време на фаталния инцидент той дори не е снимал предаването, защото не е бил предвиден втори сезон на "Snake Salvation". Може би просто божиите служители стават уязвими за отрова след третия опит. Или Куутс е разбрал очевидните намеци за предизвикателство към вярата си?

Поне можем да сме сигурни, че хората от тия предавания наистина са крайни типове, а не се правят за пред камера. Стив Ъруин от Discovery Channel години наред се снимаше как закача смъртоносни твари. Ъруин умря на 4 септември 2006г. на 44-годишна възраст, докато се е гмуркаше близо до Порт Дъглас, Куинсленд, Австралия. И по-точно: един скат го прониза в гърдите.

Когато животът ти е постоянно на ръба, се предполага, че е най-вероятно да паднеш през този ръб рано или късно. И май работата в реалити програми не е за хора, които не разбират кога късметът им е свършил. Резултатът от това е, че накрая  има доста хора, които да споделят новината за смъртта им в социалните мрежи.