Глобалното затопляне - нови разкрития

Вижте как екваториалните ветрове оказват влияние върху климатичните промени

Реклама

Ново изследване може да хвърли светлина върху един от най-противоречивите аспекти на дебата около глобалното затопляне. Според него то не е спряло, нито  е намалило темповете си. Нивото на световните океани се покачва неумолимо. Арктическо  море и Арктическия глетчер продължават да намаляват. Сезоните започват да се променят очевидно.

Глобалните температури са започнали да се повишават още в началото на Индустриалната революция.  Вероятно причината е и в повишените нива на въглероден диоксид и газове, които задържат топлината в тропосферата - най-близкият до земята атмосферен слой.

Въпреки това, заради причини, които не могат да бъдат обяснени от науката, температурите на горните атмосферни слоеве спадатслед 2001 година. Ако вредните емисии създават глобалното затопляне, тогава температурата на атмосферата трябва да продължи да се покачва.

След като това не се случва, значи не е в това проблемът, твърдят критиците на Затоплянето. И поради тази причина, наричат глобалното затопляне “пауза” или “слухове”.

В скорошно изследване, публикувано в Nature Climate Change екип от учени, водени от австралиеца Мат Ингланд, са открили нещо интересно. По-топлите горни слоеве на водата в Тихия океан са “откарвани” на запад от екваториални ветрове, които са по-силни от очакваното. Когато топлата вода от повърхността се сблъска със западния континентален шелф, тя потъва надълбоко в плитчините. Действието на теченията ефективно изстудява повърхността, като при този процес де факто се стопля и по-студените дълбинни води.

Според учените, океаните имат невероятното свойство да поглъщат топлина. Океанът абсорбира 90% от топлината на климатичната система и точно там, според тях, трябва да се търси разковничето. Според изследването, с оттеглянето на ветровете, атмосферната температура ще става по-висока.

Интересеното е, че влиянието на ветровете върху климата никога не е бил изследвано преди. Поради това, все още е трудно да се каже каква е причината тези ветрове да са станали два пъти по-силни от обикновено. Ингланд  твърди, че причината са климатичните промени и естествените функции на земята.

Към този момент учените не знаят и дали ветровете ще отслабнат като по този начин позволят на топлината да се издигне нагоре и да затопли атмосферата.