Как да се справим с прекалената самоувереност

Понякога тя може да подхлъзне човек

Реклама

Има разлика между увереност и прекалена самоувереност и това може да има последствия. Прекалената самоувереност се самовъзпроизвежда и укрепва. Едно изследване доказало, че 80 процента от хората вярват, че уменията им на шофьори са над средните. Така че, в много случаи хората се надценяват. А надценяването може да доведе до куп проблеми.

За да не се подхлъзнете със супер-самоувереност, най-добре питайте другите за това как изглеждате и как се държите. Критиката от някой приятел или близък, който ви е достатъчно близък, че да бъде наистина откровен с вас, може да е много полезна. добре е да разберете как изглеждате в очите на останалите, защото човек много често си изгаржда представа за себе си като такъв, какъвто би искал да бъде.

По отношение на работата е парадоксално, че хората понякога са твърде самоуверени за трудните задачи, а в същото време считат, че лесните неща ще отнемат повече време. Доста често се случва точно обратното, така че, ако имате големи планове и задачи, по-добре им отделете повече време, защото всичко може да се обърка.

Ироничното е, че колкото по-малко знаем за дадена ситуация, толкова по-самоуверени сме. Хората забравят да оценят възможността за разминаване между това, което вършат и това, което не знаят за него. Трябва да преценявата възможността да не сте прав, но повечето хора не го правят. В такива случаи, най-добре е сам да си направите един брейнсторминг и да огледате ситуацията или нещата от всичките им страни, за да не се заблудите и да вземете грешното решение.