Когато прогнозата е грешна

Една кратка и забавна класация за най-лошите технологични предвиждания в историята

Реклама

“Няма шанс iPhone да заеме значителен пазарен дял”

Стив Балмър, изпълнителен директор в Microsoft (април 2007)

 През 2007г. светът беше полудял по iPhone, устройство, което комбинира широкоекранния iPod с браузър и което представи на потребителите тъчскрийн дисплей, който наистина работеше по начин, който може да разбере и малко дете. Стив Джобс тогава заяви, че iPhone е пет години пред конкуренцията.

През април същата година Стив Балмър каза за USA Today, че няма начин iPhone да заеме сериозен дял от пазара. През 2013г. iPhone вече държи 42% от пазарния дял на американските смартфони и 13.1 % от световния пазар.

 “Няма причина, поради която хората да искат компютър в дома си”

Кен Олсън, президент на Digital Equipment Corp (1977)

Това изявлеине по ирония на съдбата е направено по време на срещата на World Future Society в Бостън. Олсън действително е казал това, но по-късно твърди, че думите му са извадени от контекста. Той обяснил, че е имал в предвид компютри, които контролират всеки аспект от дома. Неговата компания обаче загуби битката с IBM и никога не пое лидерството на пазара за персонални компютри. Олсън беше заменен от президентското си място в компанията през 1992г. а тя беше продадена на Compaq през 1998г.

 “През следващите две десетилетия автомобилите ще се произвеждат със сгъваеми криле”

Еди Рикенбекер, пилот (1924)

 Известният навремето пилот е написал това за Popular Science Monthly в началото на миналия век. Според него, тези коли са щели да имат тяло като на хидроплан, което ги прави подходящи за движение по вода и земя. Той смятал, че крилата ще се сгъват отстрани.
89 години по-късно той може би ще се окаже прав. Terrafugia направиха първия авто-аеро модел Terrafugia Transition. Това е първата такава машина, която преминава от летене към шофиране за по-малко от минута. Според компанията, Terrafugia Transition може да лети до всяко от 5-те хил. граждански летища в САЩ и може да бъде поръчано за $279,000. Производството започва през 2015г.

 “След пет години едва ли ще има причина да притежавате таблет”

Торстен Хейнс, BlackBerry CEO (2013)

Може би е искал да забрави неуспешния проект PlayBook tablet или е забравил за онова нещо, наречено iPad. Той допълни, че таблетите не са добър бизнес. Месец по-късно Хейнс си смени мнението и каза “ Ние се интересуваме от бъдещето на таблетите, каквото и да ето.”

Твърде късно. Продажбите на таблети все още се покачват с ръст от 142% в първата четвърт на 2013г. За втората четвърт 34.6 милиона Android-модели са били продадени в сравнение с 2.7 милиона телефона BlackBerry 10 . Дори със спад в продажбите Apple продаде 14 милиона iPad-а.

 “Абонаментните услуги за слушане на музика водят до банкрут”

Стив Джобс (2003)

Джобс беше бизнес гений със забележителна прозорливост, който видя бъдещето на проект като iTunes Music Store и ефекта му върху музикалната индустрия. През февруари 2013г. песен номер 25 милиарда беше поръчана оттам. Но Джобс пропусна нещо друго.

През 2003г. той каза за списание Rolling Stone, че абонаментните услуги за слушане на музика онлайн не са успешен бизнес модел. Днес Spotify има 6 милиона души, които си плащат всеки месец, за да слушат каквото си искат онлайн.

 “Пазаруването от разстояние ще се провали”

списание Time (1966)

 По онова време хората наистина са имали причини да си мислят така. Тогава най-близо до Amazon е било Sears Christmas Wish Book Catalog, който е включвал 605 страници за поръчки на играчки и подаръци за деца и възрастни. В Европа пък каталожната търговия доведе до създаването на огромни търговски империи.

Според Time, пазаруването от разстояние няма да сработи, защото “жените обичат сами да ходят и да търсят какво да купят, както и да имат възможност да променят решенията си”. Интернет обаче промени всичко, защото сега мъже и жени могат да търсят и да опитват всички възможни стоки, преди да ги закупят. Според eMarketer интернет продажбите са надвишили един милиард долара за първи път през 2012г. Само Amazon са направили приходи от 15.7 милиарда долара за второто тримесечие на 2013г.

 “Предричам катастрофален колапс на интернета през 1996г.” “

Робърт Меткалф (1995)

Знаете ли, че съоткривателят на Ethernet е предрекъл унищожението на Мрежата? Той го е направил за InfoWorld през 1995г. Меткалф е мислел, че капацитетът и инфраструктурата на интернет няма да удържат на разрастващите се потребителски изисквания и търсене. През 2011г. той пророкува същото и за социалните мрежи.

 “Ще станем номер едно в таблетите”

Ерик Кадор, вицепрезидент на Hewlett Packard (2010)

 Операционната система на HP - webOS, беше доста зле, преди компанията да придобие Palm за 1.2 миларда долара през 2010г. Платформата щеше да е съществена част за стратегията на HP, която да започне с таблета TouchPad. С това увереността се покачи толкова, че вицепрезидентът на компанията за Европа, Средния изток и Африка Ерик Кадор беше убеден, че компанията ще завладее пазара за таблети. TouchPad обаче не отговори на очакванията и заради удивително слаби продажби проектът беше изоставен само след 7 седмици .

 “Клетъчните телефони не могат напълно да заменят стационарните телефони”

Марти Купър, откривател (1981)

Това е ужасно иронично. Откривателят на клетъчните телефони не е видял потенциала на творението си. През 1981г. Купър е директор на проучванията в Motorola и казва за Christian Science Monitor, че заместването на стационарните телефони с клетъчни ще бъде твърде скъпо. Според изследване на National Health Interview Survey броят на американците, които имат само мобилен телефон се е покачил с 34% за първата половина на 2012г. Само 8% от населението на САЩ има единствено стационарен телефон.