Когато ви стане лошо на борда на самолет

Неподозирани микроорганизми може да се окажат проблем за здравето ви по време на полет

Реклама

В днешно време повечето хора са пътували със самолет и знаят как е. Често обаче се случва някой да слезе от самолета и и да е пипнал неприятен вирус.  

British Airways правят интересен интернет вайъръл с билборд рекламна кампания

Много хора се страхуват за чистотата на въздуха, който циркулира в самолета. Логиката е, че ако има някой болен на борда, това може да зарази всички, защото останалите ще дишат микробите му.

Кои звезди са правили скандал в самолет

Всъщност, въздухът, който дишате в кабината, не е този който издишвате, заедно с останалите. Въздухът извън кабината е пускан вътре на етапи чрез компресорните двигатели на самолета. Тези етапи компресират много студения и тънък въздух отвън и го вкарват вътре.

При процедурата въздухът се нагорещява, така че трябва да бъде охладен отново, преди да бъде пуснат вътре. В самолета има и филтри, които на 99.97% премахват бактериите и вирусите. Да, въздухът отвън се комбинира с този вътре, но първоначалния въздух е дошъл отвън, така че е минал през филтрите. Освен това, употребяваният въздух се заменя с нов по 20 пъти в час.  

САЩ създават нов ултразвуков шпионски самолет

Дали съдовете, таблите и седалките са дезинфектирани и чисти? В самолета въздухът се движи не отпред-назад, а от горе-надолу. Това означава, че определен брой хора на определено място в самолета дишате един и същи въздух, което означава, че дишате въздуха с хора, които са в непосредствена близост.

Кой още вярва в митове за самолети?

През 2008г. членовет на туристическа група, пътуваща от Бостън за Лос Анжелис заболяват от стомашен вирус с диария и повръщане, а положението им става толкова тежко, че самолетът е трябвало да кацне принудително, за да бъдат откарани пътниците в болница.

По-късно проучване по случая е открило, че сред другите пътници в последствие са заболели тези, които са седели на седалките откъм пътеката. Като цяло това е най-лошото място, защото твърде много хора са в контакт с тези седалки, докато се придвижват.

Летище на края на света

Рядко хората се замислят, но в самолетите доста често се случва да има една тоалетна за над повече от 50 души. А в рамките на денонощието тя се ползва от стотици други. Когато няма достатъчно тоалетни и има много хора, се появяват бактериите и вирусите в самолетните тоалетни. Вътре е доста тясно, някои хора не успяват да си измият добре ръцете и стават преносители на микроби.

American Airlines с iPad за всеки пилот

С международни споразумения се направи необходимото и се осигури контрол върху качеството на водата, с която пътниците се мият в тоалетните. Преди имаше рискове тя да е заразена, но те и днес съществуват. Между 2005-2008г. 3.6% от водата в самолетите все още е имала опасни микроорганизми, но поне водата за пиене вече се предлага отделно.

Таблата за ядене, облегалките за ръцете, джобът на седалката вероятно са доста по-заразени от вашата ежедневна среда. Изследване от 2007г. събира разнообразие от повърхности  от всекидневна среда и ги анализира. На 60% от таблите за хранене в самолетите са открити бактерии.

Самолет на слънчева енергия лети над Щатите

Тези бактерии ги има и в автомобили, и офиси, но се появяват по-често в затворени и по-малки пространства като самолетите. Затова, най-добре почиствайте таблите с мокри кърпички, преди да ги пипате. Винаги си мийте ръцете преди ядене или когато сте пипали обекти, които пипат всички останали и слагайте лепенки на отворени ранички.

Bell&Ross Aviation - за пилота в теб

Следваищя път, когато летите, си носете мокри кърпички и дезинфекцирайте кислородната маска. Не сядайте на седалките откъм пътеката и бъдете сигурни, че пиете вода от бутилката.