Кои са най-добрите кино адаптации по Стивън Кинг

Вижте кои са най-добрите филми, правени по книгите на един от най-известните писатели в историята

Реклама

Стивън Кинг е един от малкот писатели, които могат да се похвалят с множество адаптации по книгите си.

Когато римейкът е по-добър от оригинала!

Невероятните му истории и изострената психологичност на сюжетите са като магнит за режисьорите и неслучайно някой от най-големите имена в Холивуд са работили в произведенията му. Вижте кино класиките, правени по книгите на Стивън Кинг

 

Carrie (1976)

Брайън де Палма изоставя за малко улиците на Бронкс, за да се заеме с първата адаптация на Carrie през 1976г. с участието на Сиси Спейсик, Пайпър Лори и Джон Травола. Историята е за потисканата тийнейджърка Кари и нейните телекинетични сили, които се оказват повече от опасни за околните.

10 места, от които ти се изправят косите

Интересно е, че когато 26-годишният Стивън Кинг се съгласява за екранизацията, той получава $2,600 за правата. Филмът с бюджет $1.8 милиона разбива боксофиса и постига приходи от $33.8 милиона.

Продукцията на де Палма  постига култов статут, дори извън рамките на хорър жанра и даже е номинирана за Oscar за главна (и поддържаща) женски роли. Тарантино пък сам си признава, че обожава Carrie.

 

Misery (1990)

Джеймс Каан играе писателят Пол Шелдън, който претърпява катастрофа и в последствие е спасен от своя най-голям фен Ани Уилкс. Обездвиженият Шелдън няма представа, че това ще се превърне в затворнически кошмар по привикване на мъртвия му персонаж Мизъри в нова книга. Иначе никога няма да си тръгне.  

Вещица втрещи посетители в кафене

И в този филм режисьорът не е случаен. Филмът на Роб Райнър е базиран на едноименната новела от 1976г, и получава позитивни отзиви от критика и фенове, а  Кати Бейтс взима награди Golden Globe и Oskar за главна женска роля.

Stand By Me (1986)

Роб Райнър е замесен и в друга адаптация по Стивън Кинг - Stand By Me е считан за един от най-добрите филми за подрастващи, правени някога, а момчетата в главните роли (Уил Уийтън, Кори Фелдман, Джери О`Конъл и Ривър Финикс) са феноменални. Финикс дори постигна бърз успех в кариерата си, преди да почине от свръхдоза на 23 годишна възраст.

Хорър видеото от Franz Ferdinand

Stand By Me е адаптация по новелата The Body , а сюжетът разказва необикновена история от Деня на труда в Касъл Рок, Орегон през 1959г. Четири момчета разбират, че в близката гора има труп и отиват да го видят, но не очакват, че това приключение  ще промени всеки от тях.

Филмът е номиниран за Oscar за адаптиран сценарий през 1986г. и оказва има голямо влияние върху поп културата.

 

The Shawshank Redemption (1994)

Този филм е вероятно най-известната от всички адаптации по Стивън Кинг. Режисьорът Франк Дарабонт изгражда сюжета около новелата на писателя Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Тежките изпитания пред Анди Дюфрейн (Тим Робинс) в щатският затвор Шоушенк  веднага грабват вниманието на зрителите, а Морган Фрийман наистина дава най-доброто от себе си в този филм.

Кои държави забраниха достъп на известни личности

Както много големи заглавия, The Shawshank Redemption е засипан с номинации за Oscar, но се проваля в боксофиса.The Shawshank Redemption  е и един от най-гледаните на VHS, DVD и кабелна телевизия филми в историята.

The Shining (1980)

Сред плеядата от легендарни режисьори, които са екранизирали Стивън Кинг, има един, който не е просто описва тоталната лудост на екрана. Той я създава отново и добавя още.

10 авторски филма, които промениха киното

The Shining на Стенли Кубрик продължава да ужасява публиката десетилетия след излизането си през 1980г, а Джак Никълсън прави една от най-смразяващите си роли.