Кои са най-пънкарските филми в историята

Вижте нашата класация на най-противоречивите кино заглавия, повлияни от най-противоречивата музика

Реклама

Пънк движението от 1970-1980-те повиля силно на поп културата и в това число на киното. Техническите възможности на седмото изкуство от онова време не се впечатляващи и това прави филмите на пънк тематика още по-ъндърграунд, непохватни и дори пародийни. В общи линии, без излишна претенциозност, какъвто е и самият стил. Вижте кои са те.

Suburbia

Много филми от 1980-те опитаха да надскочат самите себе си и този е от тях. Героите от Suburbia извършват престъпления, сприятеляват се, влюбват се, разбиват се и се заместват в неприятности, както подобава на 1984г.

Кои са най-мразените рокенрол съпруги

Във филма с поддържаща роля участва басистът на Red Hot Chili Peppers Flea, а в саундтрака можете да чуете банди като D.I., T.S.O.L. и The Vandals.

 

Repo Man

Ото има пънкарски късмет - напуска гадната си работа в магазин и започва още по-гадна работа като данъчен. Така той се въвлича в история с една кола, чийто багажник  представлява интерес за криминални пънкове, федерални агенти и негови колеги.

Кои са най-добрите биографични филми за музиканти

С други думи, Емилио Естевес в поредния си ъндърграунд филм от 1980-те. Саундтракът обаче е мощен - Black Flag, The Circle Jerks, Suicidal Tendencies и Fear са тук.

 

“SLC Punk”

Как може да има краен нихилизъм в сърцето на консервативния Солт Лейк Сити, крепостта на мормоните? Който и да е измислил сюжета на този филм, то със сигурност е бил шекспиров любител на  разрушението. Героите Steve-O  и Heroin Bob са като от анимационен филм, но се бунтуват с всички сили и турболенцията от усилията им разкрива толкова смислени идеи за нещата от сцената и живота, колкото истинските пънкари никога не са имали наум. Може би, заради това много фенове не харесват този филм.

Дуейн Питърс промени имиджа на скейтбординга

Музиката към “SLC Punk” обаче е подобаваща  the Stooges, The Ramones, The Specials, The Exploited, The Dead Kennedys...

 

Sid and Nancy

Независимо дали харесвате Sex Pistols, тяхната история със сигурност е най-пънкарското нещо, което се е случвало. Или е било изфабрикувано от Малкълм Макларън. Така или иначе, възможността да се пресъздаде любовна история на фона на хероинови катарзиси е неустоима.

Banksy е пънк по свой си начин

Има различни смущения в пресъздаването на някои действителни образи, но Гари Олмдан зарежда ролята на басиста на Sex Pistols с необходимия нихилизъм. По-голямата част от саундтрака е правена от фронтмена на The Clash Джо Стръмър. Участват още The Pogues, The Circle Jerks, дори самият Гари Олдман, но не и The Sex Pistols. Което също е пънки.

“Rock ‘n’ Roll High School” (Best Worst Punk Rock Movie)

 Готиното е, че The Ramones правят кино дебюта си в този гимназиален филм. Лошото е, че темата за хлапета, които се бунтуват срещу новата директорка, е била отдавна експлоатирана, дори през 1979г. Въпреки това, филмът си остава класика в жанра, а самите The Ramones са се погрижили за това в саундтрака. Рамо им дават MC5, Devo, Alice Cooper и други.