Кои са най-важните спортни моменти на 2013г.

Вижте класацията на Menbox.bg за всичко най-интересно, което се случи в спорта през тази година

Реклама

През 2013г. се случиха толкова много важни събития в спорта, че е трудно да ги изброим всички. Все пак, ние се заехме с тази трудна задача и класирахме нашите топ спортни моменти за годината. Вижте кои са те.

Признанието на Ланс Армстронг

Ланс Армстронг и неговият особен случай бяха една от най-дискутираните теми през тази година. Армстронг беше известен не само сред феновете на колоезденето, но и като един от най-известните спортисти на планетата въобще. Когато призна за употребата на допинг в шоуто на Опра Уинфри в началото на годината, името му вече беше до това на друга звезда, уличена с допинг - бившият канадски атлет Бен Джонсън.

Кои са най-великите спортисти в историята

Армстронг не само че призна за употребата на нерегламентирани субстанции, но разкри една отдавна известна истина - в професионалния спорт няма как постоянно да се чупят рекорди и да се печелят победи, ако не се употребява допинг.

Ланс Армстронг отново на колело

Армстронг просто попълни с блясък селекцията от уличени, а тенденция е тази селекция да не намалява.

Героят-убиец Писториус

Южноафриканецът Оскар Писториус получи заслужени суперлативи за успехите си като спринтьор, въпреки че тича с протези, защото и двата му крака са ампутирани. Писториус показа невероятен дух на пистата, но всичко беше помрачено за 24 часа.

Единственият, заснел убийството на Кенеди

Толкова беше необходимо, за да се разнесе новината, че той е застрелял приятелката си Рийва Стеенкамп на Свети Валентин и ще бъде съден другата година. Това е единственото събитие в тази класация, което не е свързано директно със спорта, но отзвукът от него беше твърде голям, за да бъде подминато.

Британската гордост беше защитена от Анди Мъри

Анди Мъри се превърна в национален герой на Великобритания, след като завоюва победа на финала на тенис турнира Wimbledon на 7 юли. Шотландецът не само върна гордостта на жителите на Обединеното кралство, но го направи с победа над световния номер 1 Новак Джокович.

Диетичната тайна на Анди Мъри

Празненствата след триумфа бяха заслужени, защото Мъри стана първият играч от Острова, който печели Wimbledon от 77 години насам.

снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сбогом на легендата Фъргюсън

26 години триумфално ръководене на един от най-успешните футболни клубове в света. 1,500 мача, 13 титли на Англия, 2 титли в Шампионската лига, 5 купи на Англия и 4 купи на Лигата.

Фъргюсън искаше Газа в състава си

От години се говореше, че мениджърът на Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън ще напусне поста си, но феновете на отбора все се надяваха Фърги да изкара още един сезон начело. Шотландецът се превърна в толкова фундаментална фигура за клуба, че след като се оттегли, той стана директор и посланик на Юнайтед. Неговото място на скамейката беше заето от сънародника му Дейвид Мойс.

Трансферната лудост около Гарет Бейл

Трансферите във футбола стават все по-астрономични и тази година беше счупен поредният рекорд. Уелският играч на Тотнъм Гарет Бейл направи феноменален сезон във Висшата лига през миналата година и през това лято беше ясно, че той няма да остане в Лондон.

Годината на трансферния рекорд

Голямото надцакване за подписа му приключи с победа за Реал (Мадрид), които привлякоха таланта за 100 милиона евро и счупиха рекорда, който сами бяха поставили с привличането на Кристиано Роналдо за 94 милиона през 2009г.

Пробивът на Григор Димитров

Българската тенис-звезда бавно, но сигурно изгрява и през тази година на няколко пъти зарадва феновете на този спорт. В Монте Карло Григор се бори като лъв на четвъртфинала срещу Рафаел Надал и въпреки загубата се изкачи на 28-мо място в световната ранглиста.

Григор Димитров е роден за триумфи

След това в Барселона той победи световния номер 1 Новак Джокович с 7-6, 6-7, 6-3 в изтощителен тричасов двубой, а публиката на корта оцени решимостта му и го подкрепяше през цялото време. Спортният момент за Гришо за 2013г. беше първата му голяма победа от ATP World Tour сериите на турнира в Стокхолм, където той победи на финала третия в света Давид Ферер. В момента Димитров е на 23-то място в световната тенис ранглиста и със сигурност догодина ще щурмува световния топ 20.  


Лудогорец първи в групата си в Лига Европа

Годината беше много силна за отбора от Разград. Докато софийските клубове рухнаха под собствените си претенции и несъстоятелност, провиницалният отбор показа как се правят нещата.

Най-бруталните симулации във футбола

Лудогорец показаха зъби в квалификациите за Шампионската лига, където бяха на крачка от групите, но бяха отстранени от Базел. В група Б на Лига Европа тимът беше поставен, заедно с ПСВ Айндховен, Динамо (Загреб) и Черноморец (Одеса). Предвид представянето на българските отбори в Европа от последните години, се очакваше Лудогорец да отпаднат безславно.

Футболисти плащат разходи на феновете

Но точно тук отборът на Стойчо Стоев показа характер и започна да бие наред съперниците си, а накрая завърши на първо място в групата си само с едно равенство и без загуба.

Опасна игра, жестоки влизания

По този начин Лудогорец стана най-високо поставеният в ранглистата на УЕФА български отбор ( 135-та позиция)  и се подготвя да поднесе изненада на италианския Лацио в следващия кръг от Лига Европа догодина.

Баварското качество на Байерн (Мюнхен)

Байерн (Мюнхен) се завърнаха с гръм и трясък на европейския футболен връх след 12 години и спечелиха Шампионската лига. На финала на Уембли “баварците” на Юп Хайнекс надвиха с 2:1 най-големия си съперник в германското първенство - Борусия (Дортмунд).

След триумфа, Хосеп Гуардиола зае мястото на Хайнекс, а Байерн продължиха да мачкат наред.

Всичко за Челси

Роман Абрамович може да си отдъхне - в последните години Челси най-накрая започна да твори история. Отборът спечели за първи път в историята си Шампионската лига през миналата година, а през 2013г. година тимът от Лондон спечели Лига Европа.

Понякога футболът е жестока игра

“Сините” бяха водени от недолюбвания мениджър Рафа Бенитез, но победиха португалския Бенфика с 2:1 на финала. Така Челси станаха първият отбор, който печели Шампионската лига и Лига Европа в низходящ ред в две поредни години.   

Суперлативи за аутсайдерите

В тази класация отдаваме заслуженото на спортния дух и хъс за победа, които дават криле на аутсайдерите. На финала за купата на Англия през тази година скромният отбор на Уигън успя да надвие мултимилионната селекция на Манчестър Сити с 1:0 и така да грабне трофея. Суперлативи за аутсайдерите!