Онлайн войната е втори фронт в Сирия

Ролята на услугите за видеосподеляне поставят войната в изцяло нова светлина, а бунтовниците и редовната армия имат функцията и на реалити телевизия в Сирия

Реклама

Екшън. Мъже в джинси с качулки мъкнат гранатомети по покривите, танкове настъпват по улицата, но в този момент върху тяха заваляват снаряди. Една фигура изскача, обвита в гъст дим, от един от танковете и хуква да бяга, но е покосена от куршум.

Сирийски бунтовници, минохвъргачки, iPad

Всичко е на запис, всичко е истинско и отвратително искрено. Точно колкото атентат на колона бусове на сирийската армия и гласът на оператора, който крещи “Аллах Акбар” и обявява групировката си - Фронт Ал Нусра, разбира се радикални ислямисти. Хората зад камерата се радват не само заради точния изстрел срещу враговете си, а и заради още една онлайн победа. Защото са и виртуални войници.

 

Безпрецедентно сливане на функциите на две технологии се наблюдава във войната в Сирия в момента - мобилните телефони и социалните мрежи + незабавния ъплоуд създават новия феномен на войната по YouTube. За първи път в историята хората по света може да наблюдава съвсем реални бойни действия от стола в хола си във всяка една точка на света.

В Нигерия също решават проблемите си с оръжие

От януари 2012 година повече от един милион клипчета по темата са били качени в YouTube и те са били гледани стотици милиони пъти. YouTube не трие материалите, но често прикача предупреждение, защото кадрите не спестяват много неща от бойното поле - писъци, взривове, стрелби, убийства и екзекуции са в постоянния онлайн поток от Сирия..

Някои от клиповете са правени от жертви на насилието, които искат светът да стане свидетел на ужасите и престъпленията, които се случват в родината им. Другите, които ъполудват, са идеолозите на насилието, които искат да влияят чрез YouTube.

 

 

При това са изненадващо обучени за това - видео съдържание срещу сирийският президент Башар Асад често излизат на английски и в него винаги се прокламира победата на Свободната сирийска армия. Както преди са използвали високоговорители, за дезинформация, така в момента т.нар. бунтовници в Сирия използват YouTube тръбата, за да обявяват загубени от тях битки за спечелени. И не само това - терористични групировки като Ал Нусра и Ал Шам се грижат за имиджа си сред своите поддържници, превръщайки се в истински бранд.

А Виетнамската война завърши тъкмо наскоро

Техните видеа в интернет имат дори стилизирани лога с текстове на Корана. Местните хора твърдят, че почти всяка бунтовническа група се движи с оператор, който да документира бойните действия.

Въпреки идеята на цялата пропаганда, авторите им често се увличат твърде много. В про-Асад канала в YouTube - SyriaTube често има близки сцени на прострелвани бунтовници, които умират под музика от спагети уестърн. Понякога на екрана е изписано и Bye Bye с големи букви. Друг път пускат клип на бунтовниците, в който някой от ислямистите е убит. Това се случва, защото ранените и труповете и от двете страни първо се претърсват за телефони и камери.

Вижте историята на най-старата оръжейна фирма в света

В бунтовническите видеа постоянно се чуват екзалтирани викове “Аллах Акбар!”. Редактор в "Ал Джазира" твърди, че в началото видео материалите не са имали толкова религиозен заряд. Според него, тогава всичко е било истински театър, заради едни пари. И, ако трябва да го кажем по-цивилизовано - за да се кандидатства за саудитско финансиране. В един момент бунтовниците са стигнали до там, че са се престрували, че излизат на мисия, а след това са отивали при саудитите и са им казвали: “Този мисия можем да направим за 50 хил. долара. За половин милион можем да ударим цяла база!”

Според бившия агент на ФБР Али Суфа, джихадистите се обучават с години да боравят с видео материали и социални мрежи. За хора от службите като него, които следят ситуацията в региона, YouTube също е важен ресурс, защото така разбират от първа ръка какво и къде се случва. Да не говорим, че видео на атаката с химическо оръжие през август се оказа гореща точка в дебатите на Запад по въпроса за евентуална военна интервенция.

 

 

Чуждите служби и медии получвата бърза информация, хората от чужбина гледат екшън на живо, а в крайна сметка воюващите страни в Сирия постигат желания ефект, защото каузите им обединяват и разделят милиони потребители в интернет.

Жените, които се събличат срещу войната, не закъсняха

Което от една страна ще рече, че използването на видео материали със сигурност ще стане компонент от войните на бъдещето. От друга - най-вероятно насилието на живо по YouTube тепърва започва.