Световноизвестни автори се изправят срещу онлайн шпионажа

Културни дейци от 81 държави посочиха, че онлайн дейността на държавните агенции за сигурност нарушават правата им

Реклама

Повече от 500 световни автори, включително и петима Нобелови лауреати, осъдиха засилващия се държавен шпионаж върху гражданите в интернет. Те се обединиха около идеята, че държавните агенции за сигурност подкопават демокрацията и трябва да бъдат обуздани от нови международни правила.

БИБЛИОТЕКАТА: Елена Пенева

Подписалите протестната подписка са автори от 81 държави и сред тях са Маргарет Атууд, Орхан Памук, Иън Макюън, Ървин Уелш, Гюнтер Грас, Амос Оз, Дейвид Гросман и други. Те твърдят, че възможността шпионските служби да следят дигиталните комуникации превръща всеки в евентуален заподозрян и това ще доведе до тревожни последствия в обществото. Писателите посочват, че шпионажът на лични данни е престъпление.  

Исландия е царството на книгите

Световноизвестните автори призовават ООН да създаде международен закон, който да защитава гражданските права на интернет потребителите.

Вчера лидерите на технологични компании изискаха промени в законите за шпионаж, за да се запази общественото доверие в интернет, тъй като държави като САЩ и Великобритания имат възможността за масово наблюдение на потребителите. В изявлението до американския президент Барак Обама се включиха компании като Apple, Google, Microsoft и Facebook.  

Най-богатите писатели в света

Две от най-значимите масови шпионски програми на САЩ  - Prism и Tempor бяха разкрити от Едуард Сноудън. Програмите позволяват събиране, съхранение и анализ на милиони телефонни разговори, имейли и запитвания в търсачките.