Тоталната забрана за пушене е ефективното решение

Вижте едно интересно изследване на американски учени по темата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Медицинския университет Калифорния-Сан Диего са направили изследване върху ограниченията за тютюнопушене и резултатите са доста интересни, както и стряскащи за пушачите.

Изследването, публикувано в Preventive Medicine, показва, че пълна забрана на тютюнопушенето ще постигне по-сериозни резултати от частичната.

Кои са ужасните факти за тютюнопушенетоВижте няколко НАИСТИНА основателни причини да спрете да пушите

Изследването на учените е изследвало 1,718 пушачи в Калифорния  и открило, че в градове, където пушенето повсеместно е забранявано, има по-голям шанс пушачите да се откажат, отколкото в градове, където димът е разрешен навсякъде. Интересното е, че тоталната забрана най-добре би проработила при хората над 65 години и жените.

Как в САЩ продажбата на цигари се ограничава все повечеВижте пореден епизод от една от най-силните тенденции зад Океана

Изследването допълва, че в домове, където няма деца, тоталната забрана е по-ефективна, защото тогава пушачите искат да откажат цигарите заради себе си, а не заради вредата от вторичния дим за децата.Интересното е, че на някои места това наистина се случва - в Бевърли Хилс вече не може да се пуши дори в открити ресторанти.  В Калифорния от 1994г. се налагат първите ограничения за пушене на определени места. Там нямаш право да пушиш на 20 крачки от вратите, изходите или прозорците на обществени сгради.