Цивилни vs Ислямисти

Цивилни милиции в Нигерия се борят с ислямистката групировка Боко Харам

Реклама

Нигерия е най-населената страна в Африка с население от 160 млн. души. Поради историческите обстоятелства, християнството и исляма са имали еднакво влияние върху местното население и сега в страната има по равно представители от двете религиозни групи, които съществуват мирно в еднаквата за всички мизерия.

С настъпването на новия век обаче радикалният ислям набра много привърженици и през 2001г. мъж на име Мохамед Юсуф създаде джихадистката групировка Боко Харам в североизточната част на страната. В предвод името означава “западното образование е греховно” и това обяснява идеите на организацията. Боко Харам има за цел да наложи шерията като единствен закон и да отхвърли западното влияние в африканската страна.

снимка: www.jaguda

Боко Харам е изключително агресивна групировка, която напада християнски църкви и училища със същия фанатичен плам, с който атакува джамии и убива мюсюлмански свещеници. Само за 2011г. те са отговорни за поне 450 убийства, както и за още 620 за първите 6 месеца на 2012г. Над 10 хил. души са били убити от членове на организацията от 2001г. насам.

Говори се, че Боко Харам е спонсорирана от Ал Кайда, но за това няма доказателства. За правителството е трудно да разбие групировката, защото не е известно джихадистите да има ясна структура или генерално командване. Въпреки това,те сеят толкова много смърт, че това принуди нигерийската армия да води истинска война срещу тях в последните три години. През 2013г. президентът на страната Гудлък Джонатан дори обяви извънредно положение в крепостта на ислямистите - щатът Борно. Въпреки това, насилието продължи и това даде съответната реакция.

снимка: news.naij

В последните шест седмици в родния град на Боко Харам - Майдугури съществува гражданска милиция от мъже, въоръжени с мачетета, тояги с пирони и какво ли още не. Те обикалят улиците с очукани коли, спират автомобили за проверка, извършват арести и охраняват града. Милицията се нарича Civilian Joint Task Force като името е взето от военното формирование Joint Task Force, чиято задача е да преследва ислямисти.

Местните съпротивителни групи се появяват в следствие от агресията на ислямистите и неспособността на правителството да предпази местното население от атаките им. Любопитното е, че тези групи първоначално са създадени от нигерийски християни, но в последствие мюсюлманите в тях стават много повече. Причината е, че до този момент Боко Харам са убили повече мюсюлмани, отколкото християни. Ислямистката групировка воюва, както с християните, така и с мюсюлманите, които не са на тяхна страна. А към последните са дори по-жестоки. В неделя предполагаем член на Боко Харам нахлу в джамия в Кондуга на 35 километра от Майдугури и застреля 47 човека. В друга подобна акция в село на 5 километра от града още 12 цивилни са били убити. Ислямистите нямат скрупули да стрелят в джамии и често нападат ислямски свещеници, които критикуват действията им като анти-мюсюлмански.

снимка: economicconfidential.ne

Гражданските милиции, които имат подкрепата на местното население и на армията, започват да се създават и в други нигерийски градове. В същото време правителството съвсем съзнателно използва Civilian Joint Task Force, за да очистват района от екстремисти. Идеята е тези отряди да залавят членове на Боко Харам и да ги предават на полицията и армията. Разбира се, когато става въпрос за въоръжени с мачете мъже, които са живели в страх в последните години и които усещат, че нещата вече зависят от тях, възникват някои съмнение за това какво точно се случва.

Милициите са гладни за отмъщение и решени да изкоренят ислямистите от територията си, така че понякога се случва някои от заподозрените изобщо да не стигнат до ареста. Въпреки че Civilian Joint Task Force отричат, остават основателни съмнения, че отрядите им налагат собствен закон с мълчаливата подкрепа на правителството. И вероятно мъжете с мачетета имат право да го правят - първо, защото нямат друг избор и второ, защото правителството им ги ползва да вършат мръсна работа, за която нито са подготвени, нито са подобаващо въоръжени. Показателно е, че на някои места цивилните дежурят на пътя, докато войниците са скрити зад чували с пясък.

снимка: www.pilotafrica

Всъщност, цивилни организации като Civilian Joint Task Force вършат голяма услуга на нигерийското правителство и поради друга причина. Техните действия са по-трудни за координиране и проследяване, отколкото в редовната армия. Те са трудни за управление, защото нямат йерархична структура и трудно може да им бъде търсена отговорност, когато някой заподозрян бъде ликвидиран. Тоест, Civilian Joint Task Force са се заели със задачата много ислямисти просто да изчезнат без съд и присъда, а това е добре дошло за правителството. Защото на него му се иска да прави същото, но това не е законно. За правителството не е добре дошло обаче,че гражданските отряди са толкова надъхани, че изгориха къщата на висш местен политик, заради подозрения, че подкрепя Боко Харам. След реакция от армията, Civilian Joint Task Force вече са “много по-организирани”, каквото и да значи това.

Засега положението е Цивилни vs Ислямисти и всеки се оправя, както може. Дори нещата с гражданските милиции да излязат извън контрол, основната причина  за съществуването им въобще е очевидна. Когато правителството не може да защити гражданите, гражданите трябва да го направят сами. По един или друг начин.