Верният подход: Намери си ментор

Най-важно е човек да преодолее защитната си бариера и да си позволи да приеме предложената помощ, както и сам да помоли за такава

Реклама

Когато мечтаете за бляскава кариера и бързо изкачване в йерархията, неизменно трябва да си осигурите ментор. Независимо дали той е в състояние да подскаже конкретни професионални трикове или не, менторът може да повлияе благотворно на служебното ни представяне, както и да повиши цената ни на пазара на труда. За да се случи това обаче, човек трябва да е отворен за нови идеи и да е склонен да започне отначало.

Кога да започнем?

Независимо от професията и ранга - начинаещ финансист, обикновен работник или началник-отдел със стаж - всеки би могъл да се възползва от помощта на ментор. По дефиниция, менторът е професионалист, който е натрупал достатъчно знания, притежава опит в структурата на организацията и не възразява да сподели натрупаната "мъдрост" с колегите си.

Представете си, че сте току-що назначен на първата си сериозна работа във фирма за счетоводни услуги. Без съмнение се чувствате затрупан с работа и клиенти и много объркан. Това е и най-доброто време да поискате съвет. Молбата за помощ по никакъв начин не означава, че не си разбирате от работата. Напротив, логиката е, че питате, понеже желаете да повишите професионализма си, така че следващият път, когато се сблъскате с аналогичен проблем, да не ви се налага да молите за помощ.

Възрастта също не е от значение при определяне нуждата от ментор. Във всяка работа може да се намери нещо, което човек не е знаел или неща, които може да започне да върши по-качествено. Човек е способен да възприема и да се учи на всяка възраст и на всяко професионално ниво. Младият финансист би могъл да се научи да извлича ефективно информация от финансовите документи, докато за началник-отдела би било полезно да усвои нови начини за ефективно изпълнение на задачите. Ако отделът е функционирал по един и същи начин без промяна през последните пет години, много вероятно е, че всеки новодошъл младок би могъл да предложи една различна и, най-малкото, по-модерна перспектива. Тя може да не се окаже оптималната за случая, но със сигурност поне ще предостави алтернатива на остарелия и рутинен начин на работа.

Когато човек попадне в професионален шаблон и започне да върши работата си по един и същи начин ден след ден, той неизбежно започва да изостава с времето. Лари Елисън, основател и изпълнителен директор на "Oracle", казва: "Животът е като акула. Ако не се движиш напред и не вършиш всеки ден работата си по-добре от предишния, загиваш." Елисън вероятно не е най-подходящият кандидат за ментор на сегашния етап от кариерата си, но като се имапред вид колко пари е натрупал, следвайки тази философия, изборът не би бил толкова лош.

В състояние ли сте да усвоите нови знания?

На работата с ментор следва да се гледа като на учебен процес, а не като на задължение или на нещо неприятно. Идеята е човек непрекъснато да подобрява както личните, така и професионалните си качества. Колкото повече професионални аспекти подобрим, толкова по-добре. Когато човек избере да се посвети на професията си, би следвало непрекъснато да се усъвършенства в нея. Затова и наличието на ментор е толкова важно.

Ако идеята за непрекъснато усъвършенстване не ви е чужда, поели сте по правилния път. Не се притеснявайте дали ще изглеждате невеж или ще задавате глупави въпроси, понеже това е целта ви. При всяка среща с ментора си, било то веднъж или два пъти седмично, го питайте за всичко, което междувременно ви е било непознато или ви е създало проблем. След като веднъж се е съгласил да ви помага, позволете му да ви направлява по пътя към успеха. Глупави са единствено незададените въпроси.

Ето няколко неща, които е добре да се имат предвид, за да се извлече максимална полза от ментора:

• Винаги се подготвяйте преди среща с ментора
• Напишете си списък с въпросите, които искате да му зададете
• Настройте се на вълна работа, тъй като без усилие, няма и печалба
• Поемайте инициатива. Не чакайте менторът да ви възлага задачи. Крайната цел е да се усъвършенствате дотолкова, че да не се нуждаете от него и да можете да се справяте успешно и сами. Когато надраснете ментора си, продължете напред. Тогава може дори да ви се прииска сами да станете ментор на някого и по този начин даже да продължите да увеличавате знанията си.

Как да съветваме

Помнете, че да си ментор не е задължение, а лична инициатива. Връзката ментор-ученик се гради предимно на добри лични взаимоотношения и доверие. Хора, които по природа са резервирани и затворени, не биха се доверили на ментор, както и обратното - никой не би поискал съвет от някого, комуто не се доверява или в когото не вярва.

Ако човек се е възползвал за известно време от ‘услугите’ на ментор, естествено е някой ден той самият да стане такъв. Менторът не само дава знания на учениците си, но същевременно и усвоява такива. Да бъдеш ментор не е професия, а по-скоро изграждане на реципрочни взаимоотношения с друг човек, по-малко опитен от теб. Така, като прехвърля наученото на други, човек се научава сам да бъде ментор на себе си. Един от най-лесните начини да схванем дадена идея е, като се опитаме да я обясним на някой друг. Когато някой показва на новопостъпил колега как например се попълва фактура, неизбежно обръща внимание на подробности, които обичайно биха му убягнали. Това от своя страна подобрява неговата собствена работа.

И ето, всичко е толкова лесно! Просто не се страхувайте да търсите съвет.
В крайна сметка, най-лошото, което може се случи, е да научите нещо повече и да се поучите от грешките на другите.