Взимането на решения е лесно

Любопитни и полезни факт за процеса на взимане на решенията ни

Реклама

Защо взимаме решения по презумпция

Дан Аърли, говорител на TED, го обяснява така - болшинството от шофьорите в Европа не проверяват какво пише в документа им за шофьорска книжка. Интересното е, че в някои страни, ако сте съгласни да станете донор в случай на смърт, трябва да попълните поле от документа. В други страни трябва да попълните поле, за да не бъдете ползвани за донор. Така или иначе, никой не проверява това. Решенията са трудна работа и затова често предпочитаме да не ги правим, а да приемаме нещата по презумпция. Когато имаме много възможности се случва същото -  затваряме се и не можем да вземем решение. Често просто избираме каквото и да е, само да приключим по-бързо с това. Когато сме претоварени с решения, просто избираме най-лесното.

Защо правим грешни избори във времето

Колкото повече решения взимаме, толкова повече мозъкът се уморява и мислим по-малко или избираме възможностите с по-малък риск, за да не взимаме трудни решения. Изследване сред съдиите през 2010г открило, че те са по-склонни да пускат под гаранция рано сутрин и след почивки. Колкото повече дела им се трупат, толкова по-сериозни стават присъдите.

По-добре да взимаме решения на сутринта

Всяко време от денонощието е от значение при взимане на решенията ни. По-добре е да взимаме решения сутринта. Тогава серотонинът е в естествените си високи нива, което успокоява мозъка. Така се чувстваме по-малко застрашени и можем да взимаме по-важни решения. По-късно през деня нивата на серотонин спадат и стигаме до момент, в който не искаме да взимаме решения. Поради това, най-добре важните решения да се взимат преди 11 часа. Ако ги взимате по-късно, първо си починете преди това.

Защо взимаме по-добри решения на чужд език

Това е изненадващо съждение от начало. За онези хора, които изучават чужд език в късна възраст, емоционалният ефект от този език не влияе, както майчиният език. Например, псувните на друг език не ни разпускат или засрамват, както на майчиния език.

Учени от Чикаго на произволен принцип взели хора, които говорят чужд език да четат и да реагират на ситуации, в които трябва да взимат решения като отговарят на майчиния си език, както и на чуждия. Същите изследвания са правени и във Франция, и Корея. Резултатите са били сходни - стандартните ограничаващи ефекти са открити при хората, които са отговаряли на майчиния си език, но липсват при другите. Заключението е, че хората се влияят по малко от емоционалните аспекти в ситуациите, когато трябва да реагират на чужд език.

Как телата ни са част от взимането на решения
 

Мислим си, че мозъкът има най-важната роля във взимането на решения, но телата също участват.

Защо е лошо да взимате решения, когато сте гладни

Физическите ни нужди като глад, жажда или желание за секс могат да прелеят в решения. Освен това, очакването е свързано с огромно желание за награда, когато направим избора. Затова, когато опре до тези неща, може да вземем по-рисковани избори и да искаме повече. Така например, животните взимат по-рисковани решения, когато са гладни.

Защо, когато ни се ходи до тоалетната, взимаме по-добри решения

Както желанията ни могат да прелеят в избори, така може и самоконтролът. В един експеримент участниците или са изпили пет чаши вода, или са пили малки глътки вода от пет различни чаши. След 40 минути ( времето, което е необходимо водата да стигне до пикочния мехур) учените са наблюдавали самоконтрола на участниците. Те са били помолени да направят пет избора, всеки включващ между малък, но незабавен подарък или голям подарък, който да им бъде даден по-напред във времето. Всъщност, те са имали възможност да избират между 16 долара на място или 30 долара след 35 дни.

Изследването е показало, че хората, на които много им се ходи до тоалетната, са решили да изчакат по-голямата награда. Оказва се, че ако ви е пълен пикочният мехур, това се отразява на самоконтрола и на взимането на решенията. Когато полагаме усилия да се контролираме физически, сме по-склонни да избягвате импулсивни решения,.

Защо проветряването е добро за взимане на решения

Изследване на нивата на въглероден диоксид на работното място, открило, че когато диоксидът се увеличава (дори, когато е под препоръчителните нива) умствените ни способности намаляват. Колкото повече въглероден диоксид има в помещението, толкова по-забавени стават менталните функции.

Изследването е проучвало способността за взимане на решения сред 22 здрави, млади възрастни. Техните постижения на шест от девет теста осезаемо спаднали, когато изследователите увеличили нивата на дикосид. Заключението е, че адекватната вентилация помага за ползотворността на индивида.