Дали колите автоматик взимат превес на пазара?

Колите с автоматична скоростна кутия имат немалък брой предимства, които ги правят все по-популярни и предпочитан вариант

Реклама

Ръчна или автоматична скоростна кутия - коя е по-добра? Това е тема, която и до днес е често дискутирана. Традиционалистите и хората, които са свикнали да карат коли с ръчна скоростна кутия, определено не изневеряват на познатото. Но как стоят нещата с колите автоматик и превземат ли наистина пазара?

Преди да отговорим на този въпрос, обаче, нека да разберем каква е разликата между тях. От една страна са автомобилите с ръчна скоростна кутия, които имат система за превключване на предавките. Тази система я управлявате вие сами, като за целта трябва да премествате скоростния лост и да натискате съединителя.

От другата страна са автомобилите с автоматична скоростна кутия, които имат много по-лесна работа. При тях не е необходимо да натискате съединителя и да сменяте предавките. Всичко се случва автоматично, като автомобилът сам сменя предавките вместо вас в зависимост от скоростта, с която се движите.

Предимства на колите автоматик

Колите с автоматична скоростна кутия имат немалък брой предимства, които ги правят все по-популярни и предпочитан вариант не само в България, но и по-цял свят. В някои страни шофьорите карат основно коли автоматик, а тези с ръчна скоростна кутия са на изчезване.

Лесно шофиране

Едно от най-отличителните предимства на автомобилите с автоматична скоростна кутия е, че осигуряват изключително лесно шофиране. Освен това, неопитните шофьори определено се чувстват по-спокойни при шофиране на кола автоматик. Както споделихме, при тях не е необходимо постоянно да сменяте скоростите, което предоставя максимален комфорт и удобство.

По-икономични

Един от основните фактори, които оказват влияние при избора на кола, винаги е бил нейният разход. По-големият процент шофьори се стремят да си купуват коли, които харчат по-малко гориво. Това, което се наблюдава при колите автоматик, е, че те са много по-ефективни от гледна точка на разходка за горива, за разлика от автомобилите с ръчна скоростна кутия.

Плавно и комфортно пътуване дори и в трафик

Преди всичко автомобилите с автоматична скоростна кутия са известни с това, че осигуряват много по-плавно превключване между предавките, което определено прави шофирането или возенето в кола автоматик много по-приятно и леко.

От друга страна, ако шофирате основно в градски условия, то със сигурност не са ви непознати честите задръствания особено в натоварените часове. Вечното спиране и потегляне в задръстванията може да се окаже изключително досадно предвид постоянното натискане на съединителя.

Е, както по-горе стана ясно, автоматичните трансмисии изискват много по-малко усилия от колите с ръчна скоростна кутия. Това, от друга страна, ви позволява изцяло да се концентрирате върху шофирането, така че да си осигурите максимална безопасност в натоварените участъци.

Какво трябва да знаем за автоматичната скоростна кутия?

Ако обмисляте покупката на кола автоматик, то е добре да се запознаете преди всичко с нейната скоростна кутия. Освен своите плюсове, тя има и специфики, за които трябва да знаете. Особено, ако сте все още млад и неопитен шофьор, то е важно да научите повече.

Преди всичко трябва да знаете, че лостът на всички видове автоматични скоростни кутии има четири основни положение, а именно:

  • P - това означава Park и лостът е в това положение, когато автомобилът е спрял;
  • R е за Reverse и предавката за задна скорост. Използва се главно в случаите, когато автомобилът се паркира или трябва да се изкара от гараж или паркомясто;
  • N означава Neutral и при тази предавка автомобилът продължава да се движи, независимо каква е скоростта на двигателя;
  • D е Drive, което, както и най-вероятно се досещате, е положението, при което автомобилът е в движение.

Освен това, автоматичната скоростна кутия може да бъде няколко основни вида, а именно класическа автоматична скоростна кутия (АТ), полуавтоматична (АМТ), вариаторна (CVT), автоматична с двоен съединител (DCT), кутия с директно изместване (DSG), кутия Tiptronic.

В заключение можем да кажем, че със сигурност автомобилите с автоматична скоростна кутия започват поетапно да превземат пазара поради многото им предимства. И все пак изборът между кола с ръчна скоростна кутия или автоматик остава въпрос на личен избор и предпочитания.

.