Как да си изберем смарт часовници?

Умните часовници превземат стремглаво световния пазар

Снимка: pixabay.com

Интелигентните часовници правят много повече от това да отмерват и показват точния час. Те са в постоянна връзка с вашия телефон и ви помагат да управлявате цифровия си живот удобно и дискретно директно от китката си.

Да, смарт часовниците и днес показват часа и датата. Но освен това ви позволяват да получавате телефонни и текстови известия, да извършвате плащания в движение, да следите физическата и спортната си активност и още, и още. Ако и вие планирате да закупите smart часовник, но не сте сигурни на какво да обърнете внимание, ще се опитаме да ви помогнем.

Уверете се, че операционната система е съвместима

За да можете да се възползвате от наличните функции на смарт часовниците, те трябва да могат да си комуникират със смартфона ви. А това на практика означава, че оперативните системи на телефона и часовника ви трябва да са съвместими.

Към момента операционните системи, с които работят умните устройства са Wear OS , Watch OS или Tizen OS.
Wear OS е операционна система на Google. Тя е специално олекотена и съвместима с всички телефони и други устройства с Android. Wear OS е отворена система, която предлага много опции за персонализация.

WatchOS е разработка на Apple и както всички останали продукти на бранда е съвместима единствено с Apple iPhone. Tizen OS е по-нова операционна система с отворен код, която е разработка на Samsung и напълно логично часовниците с тази система са съвместими със смартфоните на Samsung. За разлика от Apple обаче, която създава приложения само за iPhone, Tizen OS е съвместима (с някой ограничения във функционалностите) и с всички телефони с Android 4.4 и по-нови версии, както и с някой определени модели с iOS.

смарт часовник
Снимка: pixabay.com

Обърнете внимание на технологията на дисплея

Дисплеите на интелигентните часовници са базирани на различни технологии, най-популярните, сред които са OLED/AMOLED и LCD. Дисплеите с OLED/AMOLED работят без подсветка, като осветяват индивидуално всеки пиксел произвеждайки високи съотношения на контраст. Обикновено те са по-тънки, консумират, по-малко енергия и са ясно видими са в тъмното, но могат да бъдат малко по-малко видими на слънчева светлина в сравнение с LCD екраните. LCD пък, благодарение на модулацията на течните кристали се справят добре на слънчева светлина, но не предлагат толкова добър контраст като OLED.

Освен на технологията на дисплея е важно да обърнете внимание и дали е водоустойчив, дали стъклото му е подсилено срещу надраскване и износване и дали часовника ще е винаги включен или има опция да се активира само при движение.

Поинтересувайте се от живота на батерията

Предвид честата употреба на смарт часовникът е добре да обърнете специално внимание на издръжливостта на батерията, която го захранва. Има модели, които могат да работят близо седмица, но повечето изискват зареждане на всеки 2-3 дни. Най-общо казано, издръжливостта на батерията зависи както от модела часовник, така и от това какви приложения използвате и колко енергия консумират те.

Спрете се на дизайн

Не забравяйте, че дори и смарт, часовникът си остава аксесоар. И като такъв трябва не само да ви е удобен, но и да ви допада като визия. Въпреки огромното разнообразие от дебелина, цветове и размери, като дизайн умните часовници са основно кръгли или квадратни. Изборът на форма разбира се, зависи изцяло от личните ви предпочитания и вкусове, но ако трябва да изразим мнение, квадратните са по-малко елегантни, но по-удобни за носене. Кръглите са с по-изискан вид и повече се доближават до класическия часовник.

Дайте приоритет на личните си предпочитания

Не е добра идея да закупите умен часовник само, защото всички имат или да се спрете на най-скъпия модел с най-много функции, но да знаете, че няма да ги използвате всички. Затова е важно, преди покупката да прецените внимателно за какво ще използвате часовника и да изберете модел, чиито функции ви допадат най-много.