Какви опасности може да крие старият матрак?

Ето как старите матраци могат да навредят на добрия сън

Всички знаем, че добрият сън има важна роля за здравето на човешкия организъм. В тази връзка, факторите, които оказват влияние върху качеството на съня ви, са многобройни. В това число се нивата на стрес, температурата, осветеността и шума в стаята, някои видове заболявания и дори храните и напитките, които консумирате.

Един от факторите, който хората често подценяват, но който може да нанесе значителни щети на вашия сън и на здравето ви, това е старият матрак. Какви опасности може да крият старите матраци и как да разберете дали е дошло време да смените вашия? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в следващите редове.

Как старите матраци могат да навредят на добрия сън?

Малко хора се замислят над този факт, но средностатистически човек прекарва около 8 часа всяка нощ върху своя матрак. С годините употреба, по матраците започват да си личат признаците от употреба. Едно от най-сериозните оплаквания, които могат да се появят, това е неравната повърхност, което се дължи на потъването на някои зони на матрака. Това много бързо довежда до проблеми като скованост, болка и дискомфорт в гърба и кръста.

Неудобният матрак, върху който вече са се появили неравности, има потенциала да направи заспиването почти невъзможно или пък да доведе до много чести пробуждания през нощта. И в двата случая, последствието е едно - недоспиване.

В краткосрочен план липсата на сън може да доведе до усещане за умора, трудност да се концентрирате върху задачите си, както и лесна раздразнимост. Когато недоспиването се превърне в ежедневие, последните върху здравословното и психологическото състояние на човек могат да бъдат много сериозни.

Ако неравностите по матрака не са толкова осезаеми, възможно е да подобрите комфорта с помощта на т.нар. топ матраци. Ако обаче положението е станало сериозно и вечер постоянно се въртите в леглото, докато най-накрая успеете да откриете подходяща поза за сън, това е един от ясните сигнали, че е време да посетите магазин за матраци.

Старите матраци могат да представляват и сериозен проблем за хората, които страдат от алергии. Дългогодишната употреба, съчетана с недостатъчно добра хигиена на матрака, може да доведе до това във вътрешността му да се събере влага, плесен, акари и редица други алергени, които могат да са опасни за здравето. Ако и вие усещате симптоми като парещи и сълзящи очи, затруднено дишане или друг тип дискомфорт, когато легнете в спалнята си вечер, старият матрак може да е причината.

Кога е време да смените матрака?

Подобно на всички останали неща в дома ви, матраците също трябва периодично да се подменят. Средностатистически животът на един матрак продължава между 7 и 15 години, като това зависи от много фактори - материалите, от които матракът е направен, колко редовно го ползвате, почистването и поддръжката и т.н.

Най-лесният начин да разберете, че е време за промяна е появата на някои от признаците като: потъване или поява на неравности по повърхността на матрака, неприятен аромат, скърцане, болки в гърба или кръста, когато се събуждате сутрин, появата на петна върху матрака, както и засилване на алергичните симптоми.

Ако по вашия матрак вече си личат тези признаци на износване, специалистите препоръчват да потърсите нов модел, за да се радвате на комфорт и качествен сън.