Кое да изберем - пелени за еднократна или многократна употреба?

В първите месеци може да се наложи да се сменят до 10 памперси на денонощие

Реклама

Преди да дойде дългоочакваният преход към гърнето, всяко малко съкровище се нуждае от пелени. При новородените смяната на памперсите е по-честа и с поотрастването на бебето ежедневният им брой намалява. В първите месеци може да се наложи да се сменят до 10 памперси на денонощие като правилото е, че при намокряне пелената трябва да се замени с нова. Освен това при новородените това важи преди или след хранене и сън, преди разходка навън и т.н.

Отначало почти всички родители обаче имат колебание за вида на бебешките пелени, на коя марка да се спрат, кой е правилният размер, докато постепенно открият най-добрия продукт за своя мъник.

Деликатните бебешки зони наистина се нуждаят от грижа и внимание, за да е детето здраво и спокойно, пък и родителите да имат една грижа по-малко.

Една от големите дилеми при избора на пелени е дали те да са за еднократна или многократна употреба. И при двата варианта има плюсове и минуси, затова личните предпочитания на майките и татковците разрешават с времето този спор. От друга страна, понякога се започва с едния вид и постепенно се преминава към другия. 

Пелени за еднократна употреба

Търговците отчитат, че за новородените бебета родителите масово залагат на пелените за еднократна употреба. Предимствата на  памперсите да, че осигуряват добра защита от протичане. Дават свобода на движенията на малките крачета и така малките палавници получават по-голям комфорт.

Еднократните пелени имат анатомична форма и разполагат със залепящи се лентички, за да могат да се регулират според телцето на детето. Вътрешността на всеки памперс е изработена от материал, който абсорбира влагата и се превръща в гело.

Качествените пелени предпазват кожата на бебето суха и прилепват достатъчно добре, за да мокрят дрешките на малкото слънце. Освен това бебешките гащички са деликатно  ароматизирани и неутрализират неприятните миризми.

Сред недостатъците обаче е фактът, че еднократните пелени генерират голямо количество боклук. Еколозите твърдят, че за пълното разграждане на един памперс са необходими 200 години.

Минус е и това, че при някои деца се получават обриви, т.е, кожата им е по-чувствителна към използваните материали за изработка на еднократните пелени.

Все пак този тип продукти си остават много предпочитани и дават добра сигурност и свобода на движението на малките момченца и момиченца.

Пелени за многократна употреба

Подобни пелени могат да бъдат намерени във всички специализирани бебешки магазини. Те са изработени от памук с високо качество и съответно, както памперсите, са преминали необходимите тествания като детска стока.

В последните години многократните пелени са много по-подобрени и качествени от продуктите от времето на родителите. Големите им предимства са екологичност, спестовност и с тях детето сравнително по-бързо се приучава да използва гърне. Освен че с тях се събира по-малко боклук у дома, отделяните средства за пелени също намаляват.

Добре е да знаете, че многократните пелени се сменят на два до четири часа. Попиват повече едва след две-три пранета, пък е и препоръчително преди първото ползване да ги изперете поне два пъти в пералнята на необходимата програма за бебешки дрешки.

Сред недостатъците им е, че не попиват толкова добре като пелените за еднократна употреба, затова новороденото трябва да се повива по-често. Другият минус е, че не дават толкова свобода в движението на мъника. А родителите ще трябва да се справят с хигиенизирането им и прането.

Все пак този тип пелени са предпочитани най-човече заради памучната материя, естествените материали са по-щадящи кожата на малките деца.

Изборът на типа пелена понякога се разрешава от самите нужди на детето и неговото удобство. Каквото и да предпочетат родителите, то трябва да е съобразено с възрастта, килограмите и индивидуалните нужди на бебето.

Богат избор на пелени и бебешки продукти може да откриете на страницата на Kidso bg. Всички артикули са с гарантирано качество и на достъпни цени. 

.