Леки изгаряния. Как да се грижа за кожата си?

Реклама

Изгарянията са един от най-често срещаните видове наранявания в домакинствата. Очевидно най-добрият начин да се грижите за кожата е да вземете мерки, за да предотвратите по начало появата на изгаряния. В случай на изгаряне, сериозните изгаряния се нуждаят от незабавна медицинска грижа, но за леките, повърхностни изгаряния на кожата на възрастните обикновено могат да се полагат грижи у дома.

Какво представлява изгарянето?

Изгарянето е нараняване, причинено от излагане на топлина, пламък, триене или слънчевите лъчи. Най-често срещаните причини за изгаряне на кожата включват:

  • Изгаряния от радиация: най-често поради прекомерно излагане на слънце
  • Топлинни изгаряния: изгаряне с горещи предмети или течности (като кипящи течности) или огън (включително пламъци от кибритени клечки и запалки)
  • Фрикционни изгаряния: обикновено едновременно ожулване и топлинно изгаряне, причинено от контакт с твърда повърхност, като например пътища, килими, подове на фитнес зали или въжета
  • Електрически изгаряния: от електрически източници
  • Химически изгаряния: от битови или промишлени продукти

Какви са различните видове изгаряния?

Изгарянията варират по интензивност и се класифицират в зависимост от увреждането, което причиняват на кожата и лежащата под нея тъкан:

  • Изгаряния от първа степен: Известни също като „повърхностни изгаряния“, това са най-леките изгаряния и засягат само епидермалния (външен) слой на кожата. Кожата остава непокътната, но е зачервена (макар и бяла при натиск), подута и болезнена.
  • Изгаряния от втора степен: Известни също като „изгаряния, засягащи частична дебелина“, при тях увреждането на кожата се простира отвъд най-външния слой на кожата до дермата. По кожата се появяват мехури, тя изглежда зачервена, сълзи и е болезнена.
  • Изгаряния от трета степен: Най-тежките видове изгаряния са известни и като „изгаряния с пълна дебелина“, тъй като увреждат тъканта, а може би и костта под повърхността на кожата. Те често са кафяви/черни и сухи на вид и тъй като нервите често са увредени, може да не са болезнени.

Лечение при изгаряне: какво трябва да направя, ако изгоря кожата си?

Препоръчваното лечение при изгаряния варира в зависимост от тежестта на изгарянето:

  • Изгаряния от първа степен: обикновено могат да се лекуват при домашни условия, но все пак трябва да се консултирате с лекар, ако изгарянето засяга област от кожата с дължина повече от 7 см и е по лицето или върху основна ставна връзка.
  • Изгаряния от втора степен: може да изисква антибиотичен мехлем и чести превръзки. Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако изгарянията покриват голяма площ или са по лицето.
  • Изгаряния от трета степен, химически и електрически изгаряния: изискват незабавно медицинско обслужване и трябва да се обадите на местните служби за спешна помощ или да се консултирате с лекар в зависимост от тежестта на травмата.

Грижа за кожата при леки и повърхностни изгаряния от първа степен

Първата стъпка в грижата при изгаряния от първа степен е да се накисне засегнатата зона в студена вода или да се държи под течаща студена вода от чешмата в продължение на пет минути или по-дълго.

След това можете да прецените доколко е засегната кожата ви:

  • Ако кожата ви е зачервена и раздразнена, можете да нанесете крем срещу изгаряне или защитен мехлем като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа. Мехлемът осигурява SOS грижата, от която кожата се нуждае, и ускорява регенерацията на кожата. Той образува защитна бариера върху кожата, която, бидейки полуоклузивна, подпомага естествения пренос на водни пари и кислород към и от кожата. Глицеринът във формулата е ефективен овлажнител, който привлича водата и помага тя да се задържи в кожата. Той действа заедно с Пантенола, който спомага за ускоряване на регенерирането и възстановяването на кожата, като същевременно я овлажнява. Клинично и дерматологично доказано е, че мехлемът възстановява раздразнената кожа.
  • В случай на леко слънчево изгаряне нанесете успокояващ продукт за след слънце, като например Eucerin After Sun Крем-гел върху засегнатия участък.

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в две разфасовки: 45 мл и 

 220 мл 

.