Classic FM отгръща нова страница в историята си

Единственото радио за класическа музика бележи феноменални резултати в следствие на изнесеното си студио

Реклама

Classic FM – единственото радио за класическа музика на Балканите, отгръща нова страница в 27-годишната си история. След колосалния успех, който радиото постигна по време на гала-концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София, Classic FM планира да направи мобилните студиа редовна част от програма си. На 31 август тази година Classic FM излъчваше програмата си от изнесено студио пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, посветено на грандиозния концерт на оперните величия.

По традиция Classic FM радио поставя във фокуса на програмата си най-актуалните и атрактивни събития от сцената на класическата музика. Ексклузивните интервюта, анализи и репортажи от тези събития са уникален почерк на радиото. Във връзка с гала събитието на Соня Йончева и Пласидо Доминго, радиото създаде уникална програма, като седмици подред подгряваше най-мащабното класическо събитие на 2021 г. Classic FM представи една по-различна гледна точка, повдигайки завесите около концерта, личността на Соня Йончева и оперното майсторство в България и света. От 10 ч. сутрина в последния ден на август ефирът на радиото излъчваше ексклузивно от сърцето на столицата за първи път през 27-годишната си история. В поредица от интервюта водещият Георги Митов – Геми успя да представи творческият път на Соня от първите ѝ стъпки в музиката до ден днешен.  Почетни гости в програмата бяха Нели Койчева – първата учителка по музика на Соня с директно включване от Япония, хореографът Владимир Ангелов, който разказа за невероятното си запознанство с Пласидо Доминго, както и Божидар Божиков – басът, който Соня взе под крилото си на когото тя стана ментор.

Радиото подсигури на всички свои слушатели една разнообразна и богата програма, като покани дизайнерите Ваня Нецева и Диляна Чолакова – участвали в конкурса за тоалет на Соня по време на концерта, маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, с която галата успя да постигне този невероятен успех. Важни гости в студиото бяха също композитора Румен Бояджиев – син, с чиято творба грандиозното събитие завърши, организаторът на концерта и човекът, който успя да осъществи тази мащабна продукция - Атанас Маев, и за да информира широката общественост за организацията на движение във връзка с ивента -Кристиан Кръстев - заместник-кмет по направление “Транспорт и градска мобилност" към Столична община. Кулминацията на интервютата достигна своя пик в личната среща на Георги Митов с оперната прима – Соня Йончева, която сподели в ефира на радиото, че „За мен винаги е било важно операта да достигне до колкото се може повече хора, защото аз вярвам, че операта не е само едно изкуство за определен тип хора, а и за широките маси. То е визуално и музикално изкуство, което носи наистина един много силен заряд. За мен е важно да сплотявам хората. Това много ми харесва и когато поводът е наистина щастлив и красив и когато може да се създаде нещо прекрасно и те да останат с един невероятен спомен, за мен няма по голям подарък от това”.

В отговор на нарастващия интерес към събитието програмата от изнесеното студио бе директно стриймвана във фейсбук страницата на радиото. По време на стрийминга радиото регистрира огромен интерес, като всички интервюта могат да бъдат видени тук. В следствие на атрактивното съдържание през последния месец Facebook страницата на радиото бележи 11 100 % увеличение на харесванията*, 3 080 % увеличение в ангажираността на хората към публикациите в страницата, както и 2 671 % увеличение на достигнатите хора. Феноменалните данни за интереса на аудиторията бяха потвърдени от данните за потреблението на сайта www.classicfm.bg в деня на събитието, които показват 299 % увеличение на реалните потребители на сайта, както и 441 % увеличение на посетените страници.

*Данни от FB анализи, на месечна база за месец август 2021 г. / Data FB analyses, on a monthly basis for August 2021