За сериала

Реклама

За сериала

"Домашен арест" е серийна праймтаймова продукция на bTV в областта на модерното телевизионно кино, която стартира през есента на 2011 година в рамките на Сезона на българските сериали. Поредицата е в жанра ситуационна семейна комедия (ситком) и е естествено продължение на стратегията на bTV за развитие на филмовата индустрия в България. С "Домашен арест" bTV отговоря на очакванията на зрителите за богато жанрово разнообразие на българските сериали, които от пролетта на 2010 година са доказан хит на малкия екран. "Домашен арест" е най-успешният български ситком в родния ефир.

"След като успешно наложихме новата тенденция в българското телевизионно кино с драмата "Стъклен дом”, комедийната драма "Столичани в повече” и семейната сага "Седем часа разлика”, следващата естествена стъпка в нашата стратегия е да предложим серийна продукция в един от най-предпочитаните от зрителите жанрове - ситком. "Домашен арест” ще зарадва зрителите, които следят с интерес българските сериали на bTV, с нова емоция и качество на продукцията, с което вече свикнаха”, коментира Апостол Пенчев, директор "Телевизионни програми” на bTV Media Group.

Зрителите на bTV могат да проследят вълнуващия живот на едно голямо семейство, принудено от обстоятелствата да споделя един дом. Действието се развива в къщата на тъщата. Персонажите в "Домашен арест” ще докажат, че животът изглежда кратък, бракът - дълъг, а роднините - до гроб. В главните роли зрителите на bTV ще видят едни от най-популярни български артисти – емблематичната Татяна Лолова, Филип Аврамов, Мая Бежанска, Иван Панев и други. Други звезди от телевизията, театъра и обичани личности от всички сфери на живота ще се изявяват като гост звезди в ситкома.

"Домашен арест” е авторска продукция, разработена по модела на американските мега хитове "Всички обичат Реймънд”, "Двама мъже и половина”, "Приятели“ и др. Един от водещите британски специалисти в този жанр – режисьорът Бен Келет – консултира екипа в първия етап от развитието на проекта. Келет, двукратно номиниран за наградата BAFTA за най-добра режисура на ситком, има в портфолиото си десетки успешни заглавия.

Продуцент на "Домашен арест“ е bTV Studios - марката, която представя всички продукции  на MediaPro Entertainment  за bTV. Продуцент за bTV Studios е Мирослав Янев. Творчески продуцент и режисьор на ситкома е Николай Пенчев, режисьор е Петър Вълчанов, главен сценарист е Нели Димитрова, сценаристи са Тео Чепилов и Николина Бочева, а главен оператор – Григор Кумитски.

Персонажите в Домашен арест

Мама Еми (Татяна Лолова) - властна и самодостатъчна реститутка, на която се налага да приюти семейството на дъщеря си. Родена в аристократично семейство и израснала в средите на софийската бохема, тя харесва всички класно, мечтае за безсмъртие и тотален контрол.
Егоцентрична до мозъка на костите си, Мама Еми е истински емоционален изнудвач, готова е да прави „добро” за други хора, когато може да извлече изгода. Тя е  умопомрачително саркастична, но и крайно делова.
Във втори сезон на „Домашен арест” Мама Еми разбира, че в последните четири години имало някаква финансова криза, в която е изгубила парите си, но запазва пълно самообладание, защото пари може и да няма, но връзки все още има. Не успява да я сломи и факта, че вече не е едноличен собственик на къщата си, а типично в свой стил прави хитра тактическа крачка назад и усърдно и методично се подготвя за една решаваща битка, в която триумфално ще си върне всичко. Искрено се надява, докато урежда положението с имота, да въвлече в капан и Коцето – народът го е казал – с един куршум два грозни заека. Не само опитва, но и много често успява, но мекушавостта на Анастасия реабилитира Коцето и той все още й е зет. Мама Еми заменя круизите до Малдивите с круизи до Сапарева баня и Добринище, но дори за миг не променя претенциите си към обслужващия персонал.

Коцето (Филип Аврамов) - застаряващ, с бирено коремче, бивш моряк, а понастоящем – собственик на магазин за риба. Обстоятелствата го принуждават да заживее със семейството си в дома на тъщата, което с течение на времето, започва все повече да му харесва. Много е чувствителен на тема футбол, а приоритетите му са доброто ядене, студената бира и личното спокойствие. Коцето е скръндза, авантаджия, доста непостоянен и обича да преувеличава. На думи е решителен и отговорен, но всъщност съвсем не е така. Често се оплаква от семейството си, особено от тъщата си, но не би го напуснал по своя воля. Същото се отнася и до жена му Сиси(Мая Бежанска)– не би й изневерил, въпреки че обича да се хвали с успехите си сред жените. Когато проявява ирония или самоирония, то е напълно неосъзнато.  
Във втори сезон на „Домашен арест” Коцето продължава да е завършен лентяй и най-голямото дете в семейството, което Анастасия все по-рядко издържа. От време на време решава да покаже на жена си, че не е толкова лош мъж и съпруг и се забърква във всевъзможни инициативи, чиито последствия почти винаги са много лоши за него. Коцето неистово иска да върне старото статукво в живота си – Мама Еми да е единственият му, според него „беззъб враг – лае, но не хапе”.


Анастасия (Мая Бежанска) - завършила е Италианския лицей и международни икономически отношения, но е разбила мечтата на майка си да бъде водещ икономически експерт, защото се е оженила за Коцето. Работи като счетоводител на малки фирми (включително и на рибния магазин на Коцето) на половин работен ден. Тя е  интелигентна, енергична, самокритична и грижовна. Като всяка дева, Сиси е педантична в реда, както в бита, така и в живота, и се грижи за другите, защото й носи удовлетворение, а не защото се налага. Вярва, че любовта на всички хора минава през стомаха. Непоправим оптимист и романтичка, тя умее с лекота да предразполага хората. Сиси има чувство за самоирония, въпреки че е напълно доволна от социалния си статус - няма комплекси, не припада по звезди и авторитети.
Във втори сезон на „Домашен арест”, на прага на 40-те, Анастасия най-после осъзнава, че не е направила нищо само за себе в този живот. Решава да постъпи смело и да се постарае да бъде поне малко егоист. Не й се получава много, защото прекалено обича семейството си. Уж заради себе си, но всъщност заради нарастващото безпаричие и безобразното вмешателство на простака Райчо в живота им, Сиси започва работа. Постепенно изявите на новото й поприще я увличат, интересите й се развиват, навиците - променят.  Не стига, че е занемарила домакинските си задължения и особено готвенето, но на всичкото отгоре Анастасия се амбицира да промени Коцето. Понякога Анастасия се колебае дали постъпва правилно, дали не предпочита стария си и спокоен начин на живот. Тази й вътрешна дилема бързо отминава, разбира се не без провокации от страна на майка й, че е вечно губеща в живота и не без поредната простотия, която Коцето заформя уж с добра мисъл. За съжаление, най-вече на Мама Еми, Анастасия едва ли ще узрее напълно и ще реши да изгони Коцето.


Райчо (Николай Станоев) - 35 годишният приятел на Коцето и законен собственик на половината имот на Мама Еми се превръща във враг на цялото семейство. Той е малко злобно човече, скрънза, душевадник, зъл, отмъстителен, мнителен и пълно търгашче.  С Коцето се познава от 7 години –продал му е изгодно риба за Никулден и го е приел като приятел. Райчо пък е започнал да завижда на Коцето, но не защото живота му е по-добър, а защото е доволен от него. Върховна цел на Райчо е да скъса нервите на всички, да натрие носа на богата реститутка мадам Ермова, да стъжни живота на Коцето и да му докаже, че няма за какво да се радваш в този свят.

Емко (Иван Панев) – брат на Анастасия (Мая Бежанска) девствен романтик, интелигентен, но му липсва социален опит. Емко е изцяло отдаден на науката. Завършва физика и химия. Прави докторантура в БАН, където работи като асистент в Института по механика. Непрестанно прави различни изобретения, някои от които дори смислени. Не обича да взема страна, притеснителен е и неконфликтен.
След нанасянето на още един мъж в къщата – злобният и грозен, но все пак мъжкар Райчо, самочувствието на Емко рязко спада и той се отдава на научите си дела. Но съдбата си знае работата – точно в този труден в емоционално отношение период, Емко разбира колко е надарен и интимният му живот преживява разцвет.

Зара (Стефани Дойчинова) – дъщеря на Коцето (Филип Аврамов) и Анастасия (Мая Бежанска). Запалена блогърка, виси в социалните мрежи, винаги е с телефон в ръка и цъка sms-и. Учи в СМГ, 8 клас, защото брат й Лъчо (Велизар Величков) е спечелил олимпиада и е приет без изпит, а те  вървят в пакет, защото са близнаци. Спазва неписаните правила на емо културата - винаги е контра, но робува на модните тенденции и звезди. В същото време е амбициозна, но и непостоянна, обича да драматизира, когато й е изгодно. Зара е  много хитра – би си послужила дори с измама, за да постигне своето. Почти винаги успява да натопи брат си за щуротия или беля, която всъщност тя е направила или измислила.
Във втори сезон на „Домашен арест” Зара е безумно щастлива от заминаването на брат си, все по-близка с баба си, все по-смилаща нейните мъдри съвети и философия за живота и ценното в него. В един светъл ден  Коцето и Анастасия с ужас установяват, че Зара е умалено копие на Мама Еми. Откровено се замислят дали въобще да предприемат стъпки в укротяване на опърничавата или да я оставят да оцелее, както намери за добре. Избират първото и губят – Зара вече е изпечен манипулатор.

Черната Бисерка (Ася Йончева)– 26-7 годишна, Черната Бисерка е новата приятелка на Емко. През лятото, Емко изпраща Русата Бисерка на море в Китен, а тя все още не се връща. Емко няма време да страда по Русата Бисерка, защото на една промоция на любимите си шоколадови бонбони се запознава с Черната Бисерка. Тя е хостеса на партито и прави впечатление на Емко с милото си отношение към шоколада и въобще захарните продукти. Тя е мила, отзивчива, наивна, позитивна. В този етап от живота си, Черната Бисерка работи като промоутърка, хостеса, аниматорка, статистка, но с голяма мечта да стане актриса и да участва поне в главна роля на сапунен сериал. У Емко я впечатлява почти всичко - аналитичния му ум, познанията му в различни области, добродушната му душа, отношението му към животните. Не си пада само по външността му – така че Емко си е отново прецакан – с красива приятелка, но без шанс тя да се превърне някога в негово гадже.

Цочо Таракота – застаряващият бригадир, поел нелеката задача да ремонтира етажа на Райчо. Цочо е еманация на български БАШ майстор – мързелив, с готово оправдание за всичко, с претенции до края на света, с невероятен апетит. Райчо го наема да направи ремонт на втория етаж, който не е ясно кога ще завърши и колко ще струва. Това обаче няма значение нито за Райчо, нито за Цочо, защото за Райчо е удоволствие да има допълнителна причина да изнервя семейството на долния етаж – с мръсотията, заради ремонта, с непрестанното блъскане и чукане. А за Цочо причината е от проста по-проста – плаща му се на час, а не на свършена работа. Иначе Цочо е чувствителен човек, завършен простак, без капчица чувство за такт и толеранс към околните.  Обича цигански песни, обича и руски цигански песни. Не обича жена си, но обича женичките, но повече обича да пие, плаче и пее.

Капитана (Веселин Калановски) – любимият на Мама Еми. Противно на всякаква логика, Капитана остава верен на Мама Еми. Остава верен и на Коцето, харесва неговата непринуденост и възможността да му даде някой безценен житейски съвет. Капитана развива способността си на умиротворител, на личен съветник, на отличен компаньон.

Тагове: @