Името на розата - за сериала

Реклама

„Името на розата“ ще направи своята премиера по bTV на 11 февруари. Историческата драма по едноименния роман та Умберто Еко ще завладява ефира всяка делнична вечер от 21.30 часа.

През зимата на 1327 г. Уилям от Баскервил, брилянтен английски францискански монах, пътува до огромно изолирано абатство в северната част на Италия. Придружава го Адсо, страстен и благороден юноша, който се стреми да стане монах, докато баща му иска да бъде воин.

Абатството е заплашителен и опасен свят, в който работи коварният убиец. Седемте дни и седемте нощи, които Уилям и Адсо прекарват на това прокълнато място, са изпълнени с убийства, призраци, разлята кръв и сложни мистерии. Самите стени крият смъртоносна тайна ...

Докато Уилям е на път да разреши загадката, Бернар Гуи, обсебващ и безпощаден инквизитор, пристига с рицарите си в броня, убивайки и изгаряйки всички, които биха му се противопоставили. Всичко се спира извън контрол.

Монасите и еретиците, алчността и духовността и красиво червенокосо момиче, с което Адсо ще открие любовта и секса, са фрагменти от неговото инициативно пътуване и жизненоважни елементи на този мощен и сложно изтъкан трилър.

Името на розата от Умберто Еко е една от книгите, които наистина бележат историята на 20 век. Преведен е на 49 езика и е продаден в над 30 милиона копия. През 1986 г. Жан-Жак Ано режисира адаптацията на игралния филм с участието на Шон Конъри. Филмът разказа съкратена версия на книгата, свързана с разказа на 500 страници само за 130 минути.

В този проект - серия от осем епизода, ще можем да преживеем пълната история, с пространството, средствата и амбицията да развием мощния сюжет, непреодолими страсти и дълбоки резонанси, които проникват в книгата. Въпреки че е поставено през Средновековието, Името на розата се занимава с абсолютно съвременни теми - теми, които докосват всички нас.

Историята се развива за една седмица през зимата на 1327 г. в огромно изолирано абатство в северната част на Италия. Седем дни и седем нощи, изпълнени с убийства, призраци, засади, кръв, търсения, мистерии и любов.

Основата на сюжета е широко известна: брилянтният английски францискански брат, Уилям от Баскервил, е изпратен в абатството от императора, за да ръководи основна среща на върха с посланиците на папата относно тълкуването на християнското послание. Веднага след като пристига, той открива, че един сериен убиец убива монасите един след друг. Игуменът го моли да разследва и да намери убиеца преди пристигането на папската делегация, ръководена от доминиканския инквизитор Бернар Гуй. Този монах, горчивият враг на Уилям, се насочва към абатството с рицарите си в броня, готови да убият и изгорят противниците си.

Придружаващ Уилям е неговият ученик Адсо от Мелк, юноша, който ще преживее посвещение, по време на което той не само открива любовта и секса, но ще стане свидетел на смъртта, човешката алчност и свирепостта и вечната битка между доброто и злото - в средновековен план, т.е. борбата между ангели и демони. Тези ангели и демони (често забележително подобни на съвременните ни видеоигри) населяват осветените текстове, които монасите от абатството копират и украсяват.