Даниел Цочев

Даниел Цочев влиза в ролята на Тасев

Реклама

Даниел Цочев е роден на 26 януари 1964 г. в Плевен. Завършва Математическа гимназия в родния си град със сребърен медал.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Гриша Островски, а след това и Майсторски клас.

Веднага след дипломирането си се присъединява към трупата на театър „Сълза и смях“. От средата а 90-те години играе на сцената на Камерен театър „Възраждане“ в София. Като гост-актьор участва в представления и на сцената на МГТ „Зад канала“. От 2016 г. е актьор на свободна практика.

Над 100 са ролите в театъра, киното и ТВ продукции, които Даниел Цочев има в биографията си на актьор.

Кариерата му започва с роли в мюзикълите „Фантазьори“, Пепеляшка суперстар“. Музикалният спектакъл „Магически гласове“ го извежда на сцени във Франция, САЩ, Канада и Тунис.

В наши дни певческият талант на актьора намира изява в музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“, където – в ролята на Емил Димитров – Даниел Цочев изпълнява на живо преплетените в сценичната история 16 песни.

На театралната сцена Даниел се изявява в редица постановки, сред които: „Калигула“, моноспектакъл „Сизиф“, „Хора с куфари“, „Отблизо“, „Венецианска загадка“, „Опасен завой“, „Табу“, „Капан за мишки“, „Човек от Земята“, „Спи с мен“, „Апартаментът“, „Сексуалните неврози на нашите родители“ и много други.

Даниел Цочев е третият български актьор, изпълнявал ролята на Апостола („Тайната вечеря на Дякона Левски“, продукция на БНТ). Участва и в ТВ продукциите „Когато гръм удари“, Съдии на самите себе си“, „Лоши момчета“; в ТВ сериалите „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, „Революция Z”.

Снимал е в американски, италиански, турски и френски кино продукции.

Гласът му озвучава стотици роли на герои от игрални филми и сериали, ТВ и радио реклами. За озвучаването на д-р Хаус в едноименния сериал актьорът е отличен с наградата Икар „Златен глас“.