.

За сериала

Франция, 17-и век, време на грандиозни планове, грандиозни сблъсъци, грандиозни интриги, на неописуем възход и на немислимо падение. Всичко това – от 5 септември, всяка събота вечер в ефира на bTV.

Сценарият на сериала „Версай” е вдъхновен от исторически дела за интриги и власт по времето на Луи XIV, а сюжетът е направен по реални събития, започващи през далечната 1667 г.

В ролята на 28-годишния всемогъщ крал на Франция е британската звезда Джордж Благден, познат от сериала „Викингите”.  Александър Влахос е в ролята на загадъчния Мосю – гей братът на Краля Слънце, управлявал в продължение на рекордно дългите 72 години и 110 дни. По време на царуването му Франция е водеща европейска сила.

Елиза Ласовски е в ролята на съпругата му Мари-Терез, а като негови родители се превъплъщават актьорите Доминик Блан (Ана Австрийска) и Дейвид Стенли (Луи XIII).

Действието се развива в двореца Версай. Луи XIV е в постоянен конфликт с подчинените си и с всички, които притежават привилегирована информация, чрез която биха могли да забогатеят.

Любопитното е, че сериалът е разработен 5 години преди да започне снимачния процес, за да се превърне по-късно в най-скъпия телевизионен сериал, който някога е произвеждан във Франция. Немалка част от кадрите са направени и във Великобритания.

По думите на дизайнера на костюмите – Маделин Фонтейн, за „Версай” са изработени около 100 костюма за главните герои, и около 200 – за второстепенните роли. Общо около 12 на сто от бюджета за сериала е използван за гардероба, пресъздаващ едни от най-бляскавите години на френската държава.

След успеха на първия сезон на сериала започват снимките на втори сезон, пресъздаващ събитията, случващи се четири години след тези от първи сезон.

bTV Plus
Тагове: версай сериал