Орландо Мигел: С това лице на добър човек не знам защо все отрицателни роли ми дават

Ето какво ни разказа кубенският актьор, когото можем да гледаме в "Земя на честта"

Реклама

Орландо, разкажи ни повече за ролята на Джак в "Земя на честта".
Джак Малкович е един от наемниците на Емилио Валверде и на Исадора, но понякога "прави услуги" и на Улисес Матаморос. Най-общо казано, той е убиец на заплата. Трябва да вгорчи живота на семейство Гаярдо и на още герои в историята.

Той е един от лошите. Но има ли нещо общо между теб и героя ти, освен физиката?
Твърдо не. Мисля, че именно затова имам слабост към различните от мен герои, които са моя противоположност. Такива роли ме карат да сляза от своя пиедестал на честен човек. Честността е едно от качествата, които най-много ценя. Малкович е роден, за да убива. Аз и на мравката път правя. Дори на насекоми не посягам.

В България сме гледали "Отмъщението" и "Спасител на жени". Какви са спомените ти от тези теленовели?
В "Спасител на жени" изпълних ролята на Фелипе, за мен този сериал беше уникален опит. Фелипе беше хомосексуалист, който е принуден да се ожени за Сокоро, за да прибере 40 милиона от наследството на баба си. Героят беше много забавен, всички се забавлявахме с него на снимачната площадка. Дотогава не се бях превъплъщавал в герой с подобни характеристики на малкия екран. Пред баба си беше истински мачо, а пред Сокоро – такъв, какъвто е. А "Отмъщението" беше сериалът, отворил ми врати към Колумбия. Не исках да ходя там, защото бях слушал ужасни неща за Колумбия. Но когато отидох, се влюбих лудо в тази страна, където прекарах 10 години от живота си. Героят ми в "Отмъщението" претърпява промяна, от лошия се превръща в добрия в края на историята.

Ти ли избираш почти винаги отрицателни роли, или те те избират?
С това лице на добър човек не знам защо все отрицателни роли ми дават! (Смее се.) Първата ми отрицателна роля беше в "Любовни връзки", след това сякаш се отприщи поток от отрицателни роли. В началото това ме притесняваше, но после си дадох сметка, че „лошите” са солта и пиперът на всяка история. Без тях нямаше да има сериали. Освен това се забавлявам повече с отрицателните персонажи. На театралната сцена пък ми се падат предимно комедийни роли.

Как се поддържаш във форма?
Не знам (смее се). Правя упражнения, но не съм от тези, които не излизат от фитнеса, за мен това е болестно състояние. Ям това, което харесвам, но все пак се старая да се храня здравословно. Винаги съм бил много слаб, не е нещо, което постигам с упражнения.

Как реши да станеш актьор?
Смятам, че така съм се родил (смее се). От дете обичам да се превъплъщавам в различни образи. Първата ми роля беше, когато бях на 6-7 години. Изпълнявах ролята на старец. Майка ми беше режисьор, дядо ми ми зае очилата и бастуна си. Но години по-късно наистина осъзнах, че това е призванието ми. Майка ми даваше частни уроци по пиано (нелегални, разбира се, защото в Куба това не беше позволено). Един ден един от учениците й ни покани на театрално представление. Казах си, че искам да съм на сцената. И така и стана. Работих в театъра в Куба, след това, през 1995 година заминах за Мексико и участвах в първата си теленовела „Любовни връзки”.

Какво е любовта за теб?
„Само любовта създава чудеса”, както се пее в една песен на Силвио Родригес... Жалко, че не всеки го разбира. Знам ли, хората не сме подготвени за любовта. Вярвам в любовта, която давам. В тази, която получавам, понякога се съмнявам (смее се). Наречи ме луд, ако искаш. Трудно се доверявам. Обичам Нило и Сабрина – моите верни приятели - двете ми котки. Обичам Господ, природата, живота, моите близки. Бил съм и все още съм много влюбчив, но и резервиран.

Снимка: Личен архив

Би ли искал да посетиш България?
Разбира се! Поканете ме! Или може би през лятото, защото предпочитам топлината пред студа (смее се). В Куба хората изпитват ужас към комунизма. Знам, че и страната ви е минала през това. И съм си мислил, че кракът ми няма да стъпи в тази част на света. Но вече имам различно мнение.