Светове от пиксели

Документална поредица Автор: Борислав Лазаров Оператор: Бисер Босилин

Реклама

Поредицата на Боби Лазаров е посветена на седмото изкуство. "Светове от пиксели" е историята на специалните ефекти в Холивуд и за българското участие в най-зрелищните кинопродукции.

Екипът на bTV се срещна със специалисти, автори на най-впечатляващите моменти от хитови ленти като "Умирай трудно 2", "Индиана Джоунс и храмът на обречените", "Форест гъмп", "Извънземното" и "Матрицата".

"Трима от нашите участници във филма са носители на "Оскар"-и за визуални ефекти. Това са хора, които ще ви бъде много интересно да чуете - как са създавани най-любимите ви сцени от най-любимите ви филми, защото на пръв поглед изглежда доста странно, когато се правят тези ефекти. Но като видим готовата сцена на екрана е съвсем различно", разказва Борислав Лазаров.

Поредицата "Светове от пиксели" е от две части и разказва за развитието на ефектите от раждането на седмото изкуство до 90-те година на ХХ век.

Във втората част - "Приказка без край", зрителите ще се запознаят с работата на българина Любо Христов, който е собственик на едно от най-успешните студия за създаване на визуални ефекти в Холивуд.