Тази събота в bTV Репортерите: Ирландската граница – най-проблемната точка в преговорите между Лондон и Брюксел

Репортерът Илияна Димитрова представя филма „Граничен Пункт BREXIT“

Реклама

Тази събота bTV Репортерите ще представи филма „Граничен Пункт BREXIT“ на репортера Илияна Димитрова и оператора Борис Пинтев за най-проблемната точка в преговорите между Лондон и Брюксел - ирландската граница.

Невидима граница разделя Република Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, част от Великобритания, която се готви да го напусне. Невидима и мирна засега, но дали задълго? Екипът на bTV проследява актуалните събития директно от Ирландия преди Брекзит да прекрои европейската карта - 499-километровата криволичеща линия ще стане сухопътна граница между Великобритания и Евросъюза. Северна Ирландия ще остане от едната страна, а Ирландия - от другата.

Докато Брюксел и Лондон продължават да преосмислят условията по развода, на границата основният въпрос остава един - може ли Брекзит да съживи религиозното напрежение и да подкопае мира на Острова? Каква е гледната точна на местните хора и какво сподели ключовата фигура за изготвяне на мирното споразумение от Разпети петък, с което през 1998 г. се слага край на кървавия конфликт между католици националисти и протестанти юнионисти?

Гледайте филма "Граничен Пункт BREXIT" в събота, 10 ноември, в bTV Репортерите веднага след централната емисия новини в 19 часа.

 

***

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. е част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.