Тази неделя в bTV Репортерите: „Коледата на Дамян“

Журналистът Кристина Газиева представя историята на един здравен емигрант

Реклама

Тази неделя в bTV Репортерите журналистът Кристина Газиева и операторът Александр Осиченко ще срещнат зрителите с едно българско семейство и 5-годишния им син Дамян, които емигрират преди 8 месеца във Франкфурт. Причината да си тръгнат от родината е, че малкото момче страда от рядкото заболяване спинална мускулна атрофия, при което често изходът е фатален. Кристина Гаизева разказва историята им във филма „Коледата на Дамян“.

От миналата година единственото лекарство за лечение на болестта е одобрено от Европейската агенция по лекарствата. Терапията вече е въведена в 20 държави в Европа – на Балканите в Сърбия, Македония включително, но не и в България. Семейството на Дамян се бори да получи лечение у нас, но без резултат. Точно това ги принуждава да напуснат България и да търсят бъдеще за своето дете в Германия. Вече 8 месеца детето получава лекарството там, а резултатът е налице.

Но щастливи ли са в чуждата държава, какво е да бъдеш здравен емигрант и дали едно коледно чудо ще ги върне отново в родината? Екипът на bTV представя историята на семейството във филма „Коледата на Дамян“ тази неделя, 23 декември, веднага след централна емисия на bTV Новините в 19 часа.

***

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. е част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.

Последни

Реклама