.

Тази събота в bTV Репортерите: „Кербала 15 години по-късно. Оцелелите разказват ”

Журналистът Габриела Наплатанова представя гледната точка на оцелелите в най-кървавата атака срещу българския контингент в Ирак

Тази събота bTV Репортерите представя филма „Кербала 15 години по-късно. Оцелелите разказват” на журналиста Габриела Наплатанова и оператора Павел Баев. 15-тата година от атаката срещу българските военнослужещи в Ирак е повод да се припомни подвига на героите от Кербала и поуките, написани с кръв.

От документалния проект стават ясни специалните задачи, които са изпълнявали българските командоси в Ирак и тайнствена операция, която е завършила с елиминирането на терористи.  

Екипът на bTV представя гледната точка на оцелелите в най-кървавата атака срещу българския контингент в Ирак. Използвани са документи и свидетелства както на ранените, техните спасители и родителите им, които още търсят истината за грешките, допуснати в Кербала и недоумяват защо след 15 години битка с институциите у нас подпомагането от държавата заради загубата на синовете им остава символично.

Това е петият поред проект на Габриела Наплатанова, автор на десетки филми на военна тематика и с опит в отразяването на конфликти в Ирак и Афганистан. Предишните предавания , свързани с Кербала са „40 дни”, „Белези от Кербала”, „Спомени от Кербала ” и „Признания за Кербала”.

Именно в издание на bTV Репортерите в първите дни след атаката срещу българската база в Кербала се показват пропуските в охраната и отбраната на българската база Индия в иракския град. 10 години по-късно именно медийният интерес по трагедията в Кербала стана причина за разсекретяване на доклада за причините довели до кървавия атентат, при който петима български воини загинаха, 73 бяха ранени.

15 години по-късно мненията в армията са полярни - от съпротива към журналистическите разследвания до респект към историята и необходимост да помним случилото се на 27.12.2003 г.

Гледайте филма тази събота, 22 декември, веднага след централна емисия на bTV Новините в 19 часа.

Кървавата атака срещу първия български контингент в Ирак - тази събота в "bTV Репортерите"

***

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. е част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.