Да бъдеш родител в България

В последния епизод на поредицата от "Такъв е животът" ще ви припомним историите на някои от основните герои

Реклама

В последния епизод на "Да бъдеш родител" ще ви припомним историите на някои от основните герои в предаването и ще ви разкажем какво се случва с тях сега. Само тази събота, 31 март, по bTV ще се опитаме да направим равносметка на много проблеми и въпроси, които стоят пред родителите в България през погледа на една от най-големите и авторитетни световни организации - УНИЦЕФ.

Един от основните проблеми, показани в поредицата, е

отношението на обществото към децата с увреждания,

което все още трудно се променя в положителна посока у нас. Все още в болницата родители получават съвет да изоставят бебето си, ако то се е родило с увреждане. Оказва се, че родителите искат да отглеждат болните си деца, но често не знаят къде и към кого да се обърнат за съвет и помощ. Никой лекар не е подкрепил родителите на Божидар, който е роден със синдрома на Даун, с информация как да полагат най-добрите грижи за него, какви изследвания да му направят. Затова преди години те тръгват по екстрасенси и псевдолечители с надежда момченцето им да оздравее.

Божидар е роден в голям град - Варна, но ситуацията при децата с увреждания в селата и отдалечените от големите градове райони е още по-плачевна. Често родители на такива деца са необразовани, нямат достъп до интернет и тези хора си мислят, че децата им един ден ще оздравеят от само себе си. Така например Светлана от с.Старцево е пропуснала най-важните рехабилитации, необходими за сина й Бисер. Твърде късно тя разбира, че момченцето й, което е на 5 години с детски паралич, е в състояние, което вече не може да се подобри.

Оказва се, че дори и в София родителите на деца с увреждания се сблъскват с

нетолерантно отношение от различни институции

Все още много хора са убедени, че децата със специални потребности трябва да се крият, да се държат далеч от останалите деца и мястото им не е в детската градина, училището и площадките за игра. В историята на Даниела и нейните близнаци Ники и Моника се откроява отношението на директорката на масовата детска градина, в която е приета Моника. Тя отказва да приеме и близнака й Ники, защото има аутизъм.

През целия снимачен период на предаването (повече от половин година) Даниела води жестока медийна война с директорката на градината, сезира всички възможни институции, които афишират, че работят в защита на правата на детето… и с хиляди услия успява да вкара двамата близнаци в масовата детска градина. За съжаление, поради нарастналия личен конфликт между директорката и родителите, с Ники не се работи адекватно в градината, приемането му е само формално и нищо не се случва в интерес на детето. В последния епизод на «Такъв е животът» ще ви покажем как родителите на близнаците ги отписват от масовата детска градина и ги записват в частна. Опитът им показва, че различните деца са приети само в местата, където отделни хора имат желание промяната в българското общество да се случи. Според представителя на УНИЦЕФ за България - Таня Радочай, работата на държавните институции за децата с увреждания трябва да продължи с много по-бързи темпове и много по-адекватно.

В предаването има и положителните примери

Варненският Карин дом е отличен пример за работа с деца с увреждания. Според Таня Радочай подобни центрове трябва да има много повече и то във всеки български град, а социалните домове, които в момента се грижат за изоставените деца на България, трябва да бъдат закрити. Алтернатива на домовете е приемната грижа, в която УНИЦЕФ е инвестирала много усилия, които вече дават резултати. Прекрасен пример за това е приемното семейство на Мартин, второто дете на Светлана. В събота ще видите вълнуващата среща на детето с неговата приемна майка Галя, която доказа, че човечността и добрината са възможни дори в тези трудни времена.

Не в приемно семейство, а в социален дом е израснала и друга героиня

на предаването - Силвия от Пловдив. На 10-годишна възраст майка й я оставя в дома за деца без родители и заминава да работи в Гърция, за да издържа нея и брат й. На 20 години Сиса е вече бременна, без дом и без мъж до себе си. В "Такъв е животът" ви показваме каква е социалната политика на държавата в такива случаи - как се подпомагат майките и как се предотвратява изоставянето на такива бебета. Оказва се, че единствената социална услуга  е «Звено майка й бебе» - там приютяват младите майки и техните бебета са срок от 6 месеца. В такова звено Сиса ражда своето първо дете, но във всеки важен момент за нея – настаняването, раждането , първото къпане на бебето, първите грижи, първите въпроси, които има като родител - във всички тези моменти й липсва най-близкият й човек, нейната майка. В събота, в последния епизод на предаването ще видите как все пак майката на Сиса се завръща от Гърция и историята, може би, ще има щастлив край.

Във Варна ще посетим и семейството на Нона и Милен, които се радват на трите си момченца

Нона разказва, как въпреки че България е държава с отрицателен прираст на населението, все още има осъдително и пренебрежително отношение към майките с повече от две деца. Съседка нарекла Нона «машинка за бебета». Оказва се, че водено от предразсъдъци обществото, определя многодетните родители като неграмотни, социално слаби и мързеливи. Официалната позиция на УНИЦЕФ е, че семейства с повече деца е желателно да има и това е напълно нормално за най-богатите и развити общества.

В събота ще ви покажем и как завършва щастливата приказка на Емилия и Иво от София, които

след 8 години и три опита ин витро най-накрая стават родители

В България все още има над 250 000 семейства с репродуктивни проблеми. Те се нуждаят от подкрепата не само на държавата, а и от разбиране от страна на обикновените хора.

Гледайте всички вълнуващи истории на героите на “Да бъдеш родител” в последния епизод на поредицата в събота от 15 ч. по bTV. Предаването е част от кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие - "Да пораснем заедно".