Първи стъпки в детската градина

Момченцето с аутизъм най-накрая е прието в заведението заедно със сестричката му Моника

Реклама

В следващия епизод на "Да бъдеш родител” ще видим първите стъпки на Ники в детската градина. Момченцето с аутизъм най-накрая е прието в заведението заедно със сестричката му Моника. Става ясно обаче, че социализацията му ще отнеме повече време и усилия от очакваното. Все още има напрежение между директорката на градината и семейството, но накрая те обединяват силите си за доброто на детето. Майка му ще разкрие какви допълнителни трудности среща, след като не може да започне работа и семейният бюджет е изключително затруднен.

Във Варна семейството на Божидар, който е със синдрома на Даун, е решило този проблем по друг начин. Те са наели специален човек, който да се грижи за детето им и да му помага. Боби има голям напредък и се справя добре в училище, където е всеобщ любимец и на децата и на учителите. Преди да попадне там обаче семейството е получило няколко отказа от други училища. Нетолерантното отношение към децата с увреждания е основната пречка за тяхното нормално развитие, споделя пред камерата на bTV Бисерка - майката на Божидар. Според нея интеграцията на тези деца трябва да става постепенно и то преди училищната им възраст.

За петгодишния Бисерчо, който е с церебрална парализа, е вече твърде късно. Майка му Светлана идва заедно с него и братчето му Марти на специализиран преглед в София, придружена от приемната майка на Марти. С огромна болка двете трябва да чуят, че за детето няма почти никакъв шанс, защото досега не е извършвана никаква рехабилитация. Отдалечеността на селото, в което Светлана сама отглежда децата си и липсата на каквато и да е подкрепа, обричат Бисерчо. Тя се съмнява, че и малкият й син има здравословни проблеми и затова посещават още лекари.

В предаването тази събота от 15 ч. ще бъде засегнат още един проблем на българските родители. Решението на държавата да си върне част от парите, които е дала на майките, принуждава семейството на Жени и Николай от Свищов да потърси изход. За да върнат огромното задължение към НОИ, таткото трябва да напусне двете си деца и съпругата си и да замине на гурбет. Жени смята това за изключително несправедливо и заедно с майки от цялата страна излиза на протест пред парламента.

Всички вълнуващи истории на героите на “Такъв е животът - Да бъдеш родител” проследете на 25 февруари от 15 ч. по bTV.