Трудностите пред двойките с репродуктивни проблеми

По последни данни у нас има почти 300 000 двойки с такива проблеми, като все още много малък процент от тях успяват да станат родители

Реклама

В десети епизод ще ви разкажем за трудния път, който изминават някои семейства, за да станат родители. Емилия и Иво от София с нетърпение очакват раждането на първото си дете. След дълги години надежди и разочарования и три опита ин витро, Емилия най-сетне е успяла да зачене и сега е бременна в деветия месец. Семейството разказва през какви трудности е трябвало да премине, какво ги е крепило през всичките тези години и дават съвети на онези, които са тръгнали по техния път. По последни данни в България има почти 300 000 двойки с репродуктивни проблеми и все още много малък процент от тях успяват да станат родители.

Светлана от с. Старцево също не е загубила надежда, че по-голямото й дете Бисерчо ще подобри изключително тежкото си състояние на последния стадий на детска церебрална парализа. След процедурите в клиниката за рехабилитация в София, момченцето има значителен напредък, въпреки неблагоприятните прогнози на лекарите. Другото й дете - Марти, вече прави първите си стъпки и Светлана се надява, че неговата жизненост и енергия ще повлияят положително на болното му братче. Самотната майка разказва за предрасъдъците, с които й се налага да се бори в малкото планинско село, където хората не приемат лесно нито факта, че тя няма съпруг, нито че детето й е с тежко заболяване.

В друга част на България, в община Тунджа, село Кокорево, семейството на Данчо и Стефка се подготвя да посрещне най-обичания празник сред ромите - Банго Васил. Тежката зима и безработицата обаче ги изправят пред трудна ситуация и многолюдната фамилия мизерства. Все пак семейството получава подкрепа от общината, от където дори им изпращат мобилен социален и лекарски екип. Таткото Данчо и едно от момченцата са претърпели тежка катастрофа преди време и сега имат нужда от по-специални грижи.

В с.Господинци, в района на Гоце Делчев, Джейлян и Таир са в трепетно очакване на раждането на второто им дете. Те са притеснени, защото според лекарите майката ще трябва да постъпи в болница и да бъде подготвена за операция, заради прилежанието на бебето. Джейлян отива на последна женска консултация при местната акушерка, която я преглежда по старите изпитани методи и й дава надежда, че всичко с бебето ще бъде наред.

Всички вълнуващи истории на героите на “Да бъдеш родител” можете да проследите в събота от 15 ч. по bTV. Поредицата е част от кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "Да пораснем заедно".