Основна рецепта за приготвяне на ориз

Реклама

Изберете ориз с кръгли зърна. Изплакнете го със студена вода, докато течността не стане бистра – поне 7-8 пъти. Отцедете добре и прехвърлете в тенджера. Изравнете повърхността като поставите дланта си разперена върху ориза и налеете толкова студена вода, че да остане непокрито само кокалчето на средния пръст.

След като водата заври, намаляваме котлона на най-ниска степен и поставяме капак. Варим, докато оризът поеме течността. След това отстраняваме от котлона, оставяме 10 мин, разбъркваме с вилица и заливаме със соса за овкусяване.

За половин кг ориз са ни необходими 8 с.л. оризов или ябълков оцет, 1/2 ч.л. сол и 4  с.л. кристална захар. Разбъркваме много добре и смесваме с изстиналия ориз.