Реклама
Откъде произхожда лукът?
Луковиците се използват за храна от хилядолетия. В палестински селища от Бронзовата епоха са намерени следи от остатъци от лук заедно с вкаменени смокини и фурми, които датират от около 5000 г. пр.н.е. Археологическите и писмени доказателства пък сочат, че културното отглеждане вероятно е започнало около 2000 години по-късно в Древен Египет. Смята се, че работниците, строили пирамидите, са хранени с репи и лук.
Египтяните пък го обожествявали. Вярвали, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Те вярвали, че ако при погребението с мъртвите се погребе лук, силната му миризма ще върне духа им.
По-късно той достигнал до Гърция, където атлетите поглъщали големи количества лук, защото щял да олекоти баланса на кръвта им. Римските гладиатори пък били натривани с лук, за да се втвърдят мускулите им.
В Средновековието лукът бил толкова важна храна, че хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък. Лекарите го предписвали като лек срещу главоболие, ухапвания от змия и косопад.
Защо люти лукът?
Когато режем лук, клетките му се разпукват. Те имат две части — една с ензими и една със сулфиди. Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини, които пък се разпадат на летлив газ. Той се разсейва във въздуха и ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя е тази, която дразни нервните окончания в очите и те лютят. Реагирайки на дразнението, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя.
Малки трикчета да режем лук без сълзи
1. Режете лука под течаща вода или под вода, макар че това не е особено практично.
2. Намокрете ръцете, лука и ножа преди рязане. Това намалява лютивия ефект, защото част от газа реагира с влагата и не достига до очите. Тази реакция оставя аромат, който може да се отстрани с лимон.
3. Дишайте през устата по време на рязане на лук, това също помага.
4. Ползвайте по-остър нож. Той ще разпука по-малко клетки и дразнението на очите ще е по-слабо.
5. Охладете лука за известно време в хладилник. Това също спомага да се намали дразненето на очите, тъй като по-ниската температура забавя действието на ензимите и дифузията на газа.
6. "Замразете" ножа във фризер за около 2 минути преди рязането на лука.
7. Сложете малко хляб на върха на ножа. Той задържа киселините, които дразнят очите.
8. Запалете свещ близо до дъската за рязане. Пламъкът изгаря по-голямата част от лютивите газове, които се отделят при рязането на лука.