Какво представляват трюфелите?

Защо наричаме тези несравними шоколадови бонбони "трюфел" и как да си ги приготвим сами?

Реклама

Трюфелът е най-вкусната и скъпа гъба в света, която се открива само чрез животни. Тя е с неправилна форма. На тази гъба са кръстени едни от най-вкусните бонбони, които се приготвят от шоколад, сметана и масло. Името "трюфели" идва от формата им, която наподобява гъбите трюфели, растящи в горите на Италия и Франция.

Шоколадовата смес, от която се правят бонбоните,  се нарича ганаш (от френски ganache) и към нея за допълнителен аромат могат да се прибавят различни продукти като ликьор, ядки, кафе, подправки, бисквити, сушени плодове и т.н. За завършек на съвършения им вид бонбоните се овалват в какао на прах, за да се наподоби пръстта, в която истинските гъби растат. Вариантът за овалване на бонбоните в какао е класически, но има и други варианти, от които може да се възползвате (с пудра или кристална захар; със счукани, смлени или нарязани ядки; с кокосови стърготини; с настърган шоколад), а дори и сами да експериментирате.

Има 4 основни вида трюфели – Швейцарски, Европейски, Американски и Белгийски.

Швейцарските трюфели се правят от смесването на шоколад с разтопено в сметана масло. Получената шоколадова смес се слага във формички и се оставя да изстине, след което се поръсва с какао. Този вид трюфели трябва да се консумират до няколко дни след приготвянето, защото не са много трайни.

Американските трюфели са с формата на половин яйце и са покрити с шоколад. Представляват смес от мляко, тъмен или млечен шоколад, втвърдено кокосово масло и обикновено масло.

Европейските трюфели се правят от какао на прах, сухо мляко, масло и сироп. Шоколадът се получава при смесване на продуктите.

Белгийските трюфели се приготвят с белгийски шоколад и ганаш. В ганаша може да са добавени различни ликьори и есенции. Формата на трюфелите е продълговата или сферична и се овалват най-често в какао на прах. Този вид трюфели са най-лесни за приготвяне у дома.

Ето още няколко предложения как да приготвите сами вкусни шоколадови трюфели: