Съвети за великденската трапеза

Вижте какво препоръчва chef Ради Стамболов

Реклама

Една великденска трапеза не може без боядисани яйца, агнешко месо и великденска погача или хляб. Ето какви съвети за приготвянето на два от тези компоненти ни даде chef Ради Стамболов.

Агнешкото месо е едно от най-трудните за приготвяне, но пък и едно от най-вкусните, меса. За да се получи добре, трябва да се пече на по-ниска температура и доста дълго време - колкото повече, толкова по-вкусно. Когато обезкостявате месото, трябва да сте внимателни, защото може да се разкъса.

Другото важно блюдо, без което не може великденската трапеза, е погачата или хляба. Всеки готвач се отнася към него с голямо уважение и респект. Хлябът е жив продукт, тъй като маята, която се слага в него, е жива, но само до момента, в който сложите погачата във фурната. Ако се решите да правите хляб, трябва да запомните едно много важно нещо: към тестото винаги се добавя течност, а никога брашно, защото може да ви подведе. Също така, когато поставяте хляба в тавата за печене, трябва да прецените добре не дали частите тесто са равни, а дали грамажът им е еднакъв, защото в противен случай хлябът ще се изпече неравномерно. Частите може да имат различна форма, но грамажът на всички тях трябва да е еднакъв задължително.