Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват на „ловци на трофеи“ в Севлиевско

Предаването - тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

Реклама

В неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят знатни домакини – „ловци на трофеи“ в Севлиевска област. Кулинарите ще се запознаят с процеса на производство на кисело мляко във Велковци, ще разберат как се правят захарни петлета в Сенник, ще видят истинските цветове на историята в средновековния град-крепост Хотлич и ще опитат новия прочит на старинните български ястия с охлюви.

Отдаден на мисията да колекционира характерни, дори и позабравени рецепти, журито на MasterChef ще се впусне да открива тайните на сладките и солени специалитети, характирни за региона. Той ще се наслади на автентичен боб в гърне с джоджен и калоферче, армански пълнени чушки, домашна пита и баница „със зелено“, докато неговото „острие“ Събин се радва на певческия талант на бабите.

Носителите на второ и трето място от Празника на тиквата в Севлиево ще посрещнат Андре и Събин в село Сенник, за да им покажат как се правят любимите на децата захарни петлета. Усет, желание и бързина, комбинирани с килограм захар, малко вода и оцет за еластичност, се предават като точна пропорция от априлски майстор през 70-те години до домакините на „Ловци на храна“, за да се превърнат в над милион сладки изкушения. В неделя от 12:30 часа по bTV топ-кулинарят ще научи колко трябва да се разстила врялата смес, за да добие седефен гланц, защо се окачва на гвоздей и кои са трите технични движения, с които добива правилната форма.

Chef Токев ще научи от любезните си домакини как се приготвят пухкави милинки, ще чуе историите за изложение на над 100 торти по автентични рецепти и „чалъмите“ за вкусна пълнена тиква. Плънката от сварено жито с ванилия, кора от лимон, захар, галета, брашно, орехи, сладко от тиква и сини сливи се слага в суровата тиква, покрива се с хартия и капачето на плодовия зеленчук и се пече поне 3 часа.

През това време Андре ще се отбие до близката ферма за охлюви, за да се реваншира на домакините си с модерно ястие по прабългарска рецепта. На 2 декара площ живеят над 600 000 големи сиви охлюви, които се хранят със сух фураж и се комбинират идеално със зелени пиперки, ориз и коприва.

Следваща спирка на Chef Токев ще бъде средновековният град-крепост Хоталич, за да се срещне с археолога на обекта Надежда и да научи повече за тайните на нашите предци. 4 квартала, повече от 90 къщи и няколко хиляди жители разкриват находки от периода на V до края на XVII век. От „кухнята на историята“ готвачът ще набере ароматна дива мента и ще обещае на екипа археолози да приготви авторско ястие, което да кръсти на четвъртия по големина български град през X век.

Попаднал на няколко километра от родното си място – с. Хирево, Събин ще покаже на зрителите на bTV къщата-музей на големия български борец и кечист Дан Колов. Домакините от Сенник ще разкажат предавани през годините любопитни истории за своя роднина и световен шампион. През това време Андре ще приготви ризото от лимец със запържен лук, чушка, чили, тиква и малко сирене, към което ще добави сварени охлюви, сотирани с чесън, мента и люта чушка. 

 

Каква е разликата между домашното и мандраджийското кисело мляко, защо домакините на Chef Токев са все още скептични към красивите гурме специалитети и как фермерите спират охлювите да избягат извън загражденията? Защо мекотелите не присъстват в съвременното меню на българина, как Дан Колов е показвал симпатиите си към момичетата и как е демонстрирал потенциала си на борец в младежките години, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.

Последни

Реклама