.

Chef Андре Токев и Събин Ранков опитват автентични радомирски рецепти в Шоплука

Тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“по bTV

Тази неделя от 12:30 часа по bTV в „Ловци на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков ще се отправят към радомирския край, за да опитат прословутата кавърма, която години наред е част от менюто на Балкантурист. Кулинарите ще се запознаят с традицията за производство на боза, ще видят паметника и музея на занаятчиите и ще търсят лешници в едно от най-продородните на ядки селища.

2111758813.png

Chef Андре Токев и Събин Ранков ще стартират кулинарните си приключения в Шоплука от село Извор, където ще опитат гювеча и кавърмата по радомирски на леля Теменужка. Докато Събин търси лешници, журито на MasterChef ще научи рецептата за боза и с какво са хранили бебетата в региона. За да допълни менюто топ готвачът ще приготви своя интерпретация на сирене по шопски с хрупкав „капак“.

2111758814.png

Андре ще посети пернишката крепост, кръстена на известния болярин и владетел Кракра. Селището датира от 5 век пр. Хр., когато е било населено от траките. Историците смятат, че крепостта създадена след 809 г. по време на първото българско царство и Хан Крум. Опустушавана е многократно от авари, готи, хуни и други племена. Била е много значима от стратегическа гледна точка. На това място пълководецът Кракра разбива два пъти византийските войски. По това време менюто на предците ни се е състояло предимно от зърнени каши и сушени меса, дивеч и риба от река Струма.

Коя е най-важната подправка в Радомирско, как изглежда троянският компот и обичат ли люто шопите, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV. 

Последни