Chef Андре Токев и Събин Ранков показват македонски рецепти от Виница

Тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV

Реклама

Тази неделя от 12:30 часа по bTV „Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Македония, за да опитат кухнята на съседите ни и да я сравнят с българската.

В компанията на своя приятел и гид Игор „ловците на храна“ ще потеглят към град Виница. Македонецът по рождение ще признае, че е решил да дойде в България, за да учи актьорско майсторство и в противоречие с тенденцията за емиграция на запад, е решил да се премести на изток. По пътя те ще се насладят на гледката по устието на река Брегалница, ще разберат, че в района се отглежда ориз като основен поминък, а в подножието на Плачковица планина приготвят страхотна скара. Един от местните специалитети на Виница са кебапчетата на „гораните“ – македонските мюсюлмани, които ги приготвят от смес от овнешко и телешко месо.

Игор ще запознае Chef Токев и Събин с Ванката и неговия прословут бюрек. Потомственият занаят се предава от стари на млади, а техниката за дърпани кори си усвоява за около месец. Вариациите със сирене или месо са традиционна закуска за местните, а с кисело мляко се получава перфектна комбинация за силно начало на деня. Журито на MasterChef ще посети и седмичния пазар в центъра на града, за да си купи най-хубавия мак (или афион) в света, продукти за айвар и ориз за „лапа“. Той ще види и как се приготвя „македонската пица“ – „пастърмалия“ с мариновано месо.

Майката на Игор – Весна, ще покаже на Събин рецептата за традиционния македонска „лютеница“ и колко са важни детайлите за перфектната консистенция. През това време Chef Токев ще се качи на първата югославска кола – Застава, за да стигне до късноантичната римска крепост – Винишкото кале от IV-VI век. Специфичен за паметника е водопроводът от глинени тръби, с който са осигурявали вода на хълма, както и единствените в света раннохристиянски теракотни икони, използвани като фасада на сградите.

Chef Токев ще приготви за домакините си кекс с мак по рецепта на баба си, а Весна ще сподели, че използват подправката за приготвянето на сладкиши, баница и „лапа“. 

Каква е историята с Тито и тракторите,  къде се провежда есенния празник на пастърмата, колко добър е Chef Токев в хлебарството и какво означава „павлак“ на македонски? Какви са приликите и разликите в рецептите за айвар в двете съседни държави, зрителите ще видят в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.

Последни

Реклама