Иван Звездев

Реклама

Досега много хора са писали за мен, повечето без дори да ме познават и накрая реших да напиша няколко реда за себе си. Казвам се Иван Димитров Звездев и съм роден на 12 август 1975 година в нашата столица София. За тези от вас, които разбират и се интересуват от зодии, аз съм зодия Лъв. По характер съм независим човек и винаги правя нещата по мой начин, независимо какво говорят хората. Това досега ми е донесло успех .

Но да продължим. Роден съм в многодетно семейство от трудовата интелигенция, както се казваше навремето. Моите родители са инженери по образование. Майка ми Нели е от стар софийски род, а баща ми Димитър е роден в Аржентина. Имам по-голям брат - Александър и по-голяма сестра, която се казва Боряна. Детството ми беше нормално, като на всички деца в Народна Република България. Времето минаваше в уроци, игри и шеги, често организирани от мен и по-големия ми брат.

Всичко това обаче приключи, когато последвах сестра ми Боряна в цирк „Балкански”. Времето, прекарано в цирка на „бате Сашо”, както наричахме Александър Балкански, беше за мен „казарма преди казармата”, заради строгата дисциплина. Аз правех сложни акробатични изпълнения, които ме превърнаха в звездата на цирка, без да прозвучи нескромно. Обиколихме доста страни, играхме пред хиляди хора, включително пред покойния папа Йоан Павел Втори и звездата на футбола Диего Армандо Марадона.

Когато излязох от цирка, беше настъпило времето на демократичните промени. Завърших училище, пътувах с баща ми в Азия, където той имаше бизнес дела. После постъпих в редовете на българската армия. След като се уволних, се ожених за жена ми Юлиана, с която имаме три прекрасни деца- дъщеря Даниела и синове Димитър и Иван.

Тук е мястото да кажа, че ако не бях станал готвач, вероятно щях да стана музикант, въпреки че баща ми имаше голямо желание да завърша икономическо образование. В младежките си години сформирах оркестър „Гама”, а после „Съни дейс”-създателите на съвременната група „Попкорн”. Солистка на оркестър „Гама” бе моята съученичка Марийка. Аз и до днес обичам да свиря на саксофон и дори съм имал концерти с духовите оркестри на Търговище, Ловеч и Добрич.

Как реших да стана готвач ли? В цирка бях на постоянна диета и винаги си мечтаех за вкусна и добре приготвена храна. В новите демократични времена професията готвач се измъкваше от столовата кухня и вече ставаше по-уважавана и достойна, както винаги е било в Западна Европа. „Ако стана добър готвач, ще бъда и добре платен”, казах си аз.

Работих в няколко ресторанта и след известно време си отворих собствена шкембеджийница. Никога не съм обичал шкембе-чорба, но хората посещаваха заведението ми и харесваха ястията. Вече беше дошло времето на „добре облечените бизнесмени с дебели вратове” и за няколко месеца стъклата на заведението ми бяха облепени със стикери на застрахователни компании. Аз съм свободолюбив човек и бях много ядосан от създалото се положение.

Тогава реших, че ще емигрирам в родината на татко ми Аржентина. Въпреки че жена ми беше против, заминахме за Кордова. Аз започнах да работя като готвач с доста голям успех. Намерих нови приятели, печелех добре. Аржентинците са много дружелюбни хора, които изпитват голям респект към европейците. Ето защо там бях много уважаван и дори мислех за свой ресторант.

Съпругата ми обаче не успя да свикне със страната на пампасите и гаучосите. Аз много обичам и държа на семейството и затова се върнахме в България, която отново беше в криза. Чудех се с какво да се захвана и в този момент в мен узря идеята и желанието да направя телевизионно предаване. Не успях от първият път – от бТВ предпочетоха „Кухнята на Бъни”. След това съдбата ме срещна с бившите ми съдружници и направихме предаването „Бон Апети”, което стартира в ефира на Би Ти Ви на 16 април 2001 година. Предаването бързо набра популярност и армия от верни почитатели, което и днес ме радва много. Готвих доста, пътувах с колегите в цяла България и чужбина. В екипа на предаването бяха едни от най-големите професионалисти в България. Но всяко начинание си има край, който пък води до ново начало.

На 31 август 2009 г. стартира в ефира на бТВ моето предаване „Кухнята на Звездев”, което пренесе зрителите на бТВ в собствената ми кухня. Щастлив съм, че се справих и с това предизвикателство.

Голямата ми мечта е да организирам кулинарни телевизионни състезания с публика и най-добрите майстор-готвачи от България и света. И ще го осъществя, сигурен съм!

Това е животът ми дотук. Аз ви обещавам още много вкусни кулинарни емоции и интересни пътешествия, само да сме живи и здрави!