Шеф Петков: Вдъхновяват ме младите таланти, които имат желанието да стават все по–добри в кухнята

Вижте какво ни разказа той

Реклама

Има ли участници в "Мама готви по-добре", които са те изненадали досега?
Да, има. Винаги има изненади в кухнята.

Според теб, възможно ли е всеки човек да се научи да готви добре?
Да, когато човек има желание, ще намери не само начин да сготви вкусно, но и да направи много неща.

С какво не може да се състезава един готвач?
С майка си.

Кое е най-важното за едно ястие?
Вкусът.

Има ли ястие, което ти си измислил? Ще споделиш ли рецептата с нас?
Непрекъснато измислям рецепти. Ето една:

Шоколадов сладкиш – 150 гр черен шоколад, 50 гр. млечен шоколад, 30 гр. кокосова захар, 30 мл. сметана, 30 гр. кокосово масло, 50 гр. фурми, 50 гр. бадемово брашно, 10 мл. Арманяк, джинджифил, кориандър, индийско орехче.

Доколко въображението е част от готвенето?
Въображението е 80% от едно ястие.

Въпреки "модата" в готвенето, има ли "вечни" ястия?
Ооооо, да... На мама и на Paul Bocuse.

Не се ли превръща в рутина ежедневното готвене, какво те вдъхновява, когато влезеш в кухнята?
Не, то е даденост и страст. Вдъхновяват ме младите таланти, които имат желанието да стават все по–добри в кухнята, да измислят нови вкуснотии и да допринасят за възпитаването на добрия вкус. Вдъхновява ме идеята да бъда пример за тях.

Кое ти е любимото ястие за готвене и кое – за консумация?
Това е сварзано с настроението в дадения момент.

Нещо, което вълнува дамите – може ли да се приготвят диетични и същевременно вкусни ястия (десерти)?
Може, разбира се, а дори може да се приготвят и по-бързо от традиционните. Като суровите десерти например – хем са вкусни, хем са полезни.

Ти ли готвиш вкъщи? Или се доверяваш на друг човек?
Да, готвя предимно аз и от време на време тъщата.

Сол, сосове, пържено и сладкиши – за кое да забравим, когато готвим?
За солта и пърженото.

И един последен въпрос – какво си поръчва един шеф, когато отиде на ресторант?
Вкусно и от сърце сготвено ястие и усмивка!