Участници в MasterChef готвят гурме бургери във Варна

Реклама

Петър Киров от третото издание на MasterChef по bTV посрещна екипа на „Преди обед“ във Варна, за да покаже новия си, професионален кулинарен живот в поредицата „Гладиатори в кухнята“. Преди да стане част от шоуто на добрия вкус, Петър е работил на круизни кораби, бил е барман в Кипър и охрана в Лондон. След като е реализирал мечтата си да бъде моряк, той се включи в предизвикателството MasterChef, а след това потвърди заявката си от кулинарната арена и сбъдна голямото си желание да бъде собственик на две заведения за гурме бургери. След неуморна всекидневна работа в първата си, малка „бърлога“, той надгражда идеята си с втори ресторант, разположен на 300 кв. м. в центъра на Варна. Специално за зрителите на „Преди обед“ по bTV, той показа една от най-популярните си рецепти.

 

Петър разкри на Венета Георгиева, че най-подходящото месо за бургери е богато на мазнини, като перфектното съотношение е 70:30 мускул към мазнина. Месото се смила, овкусява със сол и черен пипер и се пече на плоча. За да може едновременно и да се задушава отгоре, кулинарят захлупва бургера с капак при печенето. Питката се разрязва на две, намазва се с масло и се запича на плочата. През това време се запичат и няколко слайса бекон под преса, за да се получи хрупкав ефект. След като месото за бургера се обърне, върху него се поставя парче сирене чедър и отново се покрива с капак, за да се разтопи. Когато питката се запече, се намазва със сос айоли или майонеза. При построяването на сандвича, Петър спазва правилото за комбиниране на въглехидрат, протеин, мазнини, но и витаминозни продукти. Затова гарнитурите са свежа салата айсберг, пресни домати, кисели краставички и италиански салам за мазане от свинско, червен пипер и мас. Върху месото за бургера се поставят хрупкавите парчета бекон, прясна рукола и медена горчица.  Съставките се забождат с шишче и се гарнират с прясно изпържени картофки.

 

В ресторанта на Петър, екипът на „Преди обед“ намери и готвача от четвъртия сезон на MasterChef – Станислав Георгиев. Кулинарната арена събира двамата варненци и вече половин година те работят заедно, за да създават проекти за ценители. Отдадени на общата си страст към гурме street храната, те инвестират в последните световни тенденции, придавайки им собствен почерк.

Станислав представи пред зрителите на bTV своята рецепта за сандвич със свински котлет. Първа стъпка е месото да се прореже на повърхността, да се натрие със сол и черен пипер и да се запече на плочата под капак. През това време той приготви намаслено хрупкаво хлебче и бекон, айсберг, домат, люта чушка халапеньо, стрък пресен лук и задължителните пържени картофки. Месото покрива с парче гауда и когато се разстопи, аранжира в изкусителен сандвич. 

Последни

Реклама