Алекс Кръстева: Опознавам всичките си цветове и не гледам назад

Очарователната водеща на „Тази събота и неделя“ в откровено интервю за в-к „Всичко за семейството“

Реклама

„Красива и фина жена, Александра Кръстева някак успява да вложи тази своя елегантност в работата си. Преди като репортер, а от началото на годината и като водещ на "Тази събота и неделя" по bTV, тя внася топлота и спокойствие дори само с мелодичния си тих глас.

През изминалите години е направила много репортажи на социални теми, разказала е за хора от малките кътчета на България, защото обича именно тези истории. Чрез тях вижда, че щастието може да се изразява в две простички неща - човек да е здрав и да има някого до себе си. Твърдо вярва, че най-ценното в работата на журналиста е усмивката на човек, на когото си помогнал.“

С тези думи от „Всичко за семейството“  представят чаровната водеща и репортер на bTV Алекс Кръстева. Ето какво споделя тя за читателите на вестника:

С каква амбиция се впускате в това ново предизвикателство като водеща?

Телевизията разказва истории. Някои от тях ни карат да се замислим, други ни разсмиват, а трети могат дори да ни разплачат. Разказвам историите от живота вече 12 години, 8 от тях минаха в нюзрума на bTV. Първия път, когато стъпих тук, усетих, че това е моето място, беше интуиция.

Днес категорично мога да кажа, че не съм сбъркала. Но, да - да застанеш с лицето и опита си пред зрителите като водещ на "Тази събота и неделя" е предизвикателство за мен. Част съм от екипа на предаването вече 5 години. Имах щастието и късмета да разкажа толкова много истории тук. Всяка от тях ми е донесла много - не само в професионалния ми път, но и в личен. От всеки човек, с когото се срещам, взимам нещо за себе си - урок, поука, усмивка. И вярвам, че всяка история, която съм разказала, е донесла подобно усещане и на някого пред телевизора. Няма да спирам да го правя и в тази нова "роля".

Вие откривате "Тази събота и неделя", така че задавате тона. Какво искате да казвате най-често на зрителите?

Искам да даваме на зрителите смисъл. Искам пускането на телевизора в 8:00 през уикенда да бъде с очакването, че ще видят и научат нещо любопитно, полезно, важно и забавно. Даваме всичко от себе си да оправдаем това очакване и вярвам, че успяваме. Разбира се, искам да съобщаваме само добри новини, но животът е шарен - в него има много цветове. Както и в живота на всеки от нас.

Кога и по какво разбирате, че ефирът се е получил?

Вероятно ще прозвучи егоистично, но един от начините да разбереш дали разговорът се е "получил" е дали на теб ти е било интересно като слушател на госта си. Разбира се, това съвсем не значи, че собственото ти усещане важи за всички зрители. Предаването е било смислено, а гостите в него - стойностни, ако обсъжданите теми отварят дебат, отговарят на въпроси или те карат да се замислиш. Телевизията не е самоцел. Тя е призвание - да информираш, да търсиш истината в името на хората. 

До каква степен участвате лично в избора на теми, на гости?

Работата в предаването, а и в нюзрума, е преди всичко екипна. Всяка минута от "Тази събота и неделя" се обсъжда с целия екип и така трябва да бъде. Всяко мнение е важно, а и всеки съвет. Ние сме колеги, но и приятели - всеки от нас разчита на другия. И тук бих искала да изкажа огромната си благодарност към Жени, Диана, на целия екип на предаването и на всички колеги от bTV Новините за тяхната подкрепа в това ново за мен начинание.

За 12 години като репортер сте разказали стотици истории. Кои са онези, които все още носите със себе си?

Всяка човешка история, до която съм се докоснала и съм имала възможност да разкажа, ме е променила. Преди година се запознах с Кирил от град Рила. Той е изоставен в институция, тъй като е роден с ръст, по-нисък от обичайния. 30 години по-късно, по ирония на съдбата, Кирил живее в една стая в изоставеното трудово-възпитателно училище в града. В стаята му има легло, печка и телевизор. Кирил взима социална пенсия от 240 лева. Доскоро е събирал хартия, която предавал на вторични суровини. Необикновеното в тази история е, самият Кирил, след като ми разказа за себе си и видя шока в очите ми, каза "Главата горе! Не трябва да се отчайваме! След като сме се събудили и днес, измили сме очите си и имаме какво да ядем - значи всичко е наред!". Кирил е благодарен за всичко в живота му, а мечтите му се простират до две неща - иска семейство и да има свой дом. Такива срещи разтърсват, показват ти колко малко са важните неща в живота, колко ценно е всичко, което имаме. Показват ти още, че трябва да се бориш - никое обстоятелство в живота ти не е константа и не трябва да те отчайва. Както казва Кирил - главата горе!

Кои са хората, които Алекс иска да седнат срещу нея в студиото на „Тази събота и неделя“? Как се справя с работата 24/7? Открила ли е мъж, готов да сподели журналистическия начин на живот?

И как си представя бъдещето след 10 години? Цялото интервю с Алекс Кръстева четете в новия брой на в-к „Всичко за семейството“.