Дуейн Питърс промени имиджа на скейтбординга

Легендарният скейтър от години се подвизава и на сцената

Реклама

Днес всяка субкултура си носи своите културни натрупвания, които я отличават сред всички останали. Скейтбордингът не прави изключение и смъкнатия код на обличане, прическите и марката дрехи са сигнал за всички, че така облеченият доста вероятно е счупил доста дъски на Паметника. Друга характерна особеност е музиката. На този спорт му отива решителният и надъхан хип-хоп или хаотичният, буен и “мръсен” пънки звук. Пънкът и скейтът са свързани непосредствено и стилът завинаги е част от имиджа на този уличен спорт.

История на скейтборд от Калифорния

До голяма степен, човекът който “покръства” модата на скейтърите и ъпгрейдва ушите им е легендарният професионален състезател по скейтборд Дуейн Питърс. Във времена, в които е било прието скейтърите да се ностя в стила на 70-те, Питърс е човекът който лепва на един непосредствен спорт към една непосредствена музика и този съюз изглежда неразрушим във времето. Освен това - мода от 70-те?...

 С времето първият скейтър-пънкар си печели репутацията на велик състезател.

Той изобретява нови трикове в спорта. Беше обявен за “легенда” от Transworld Skateboarding. За живота му има филм - “Who Cares: The Duane Peters Story” от 2005г и се готви втори. За опитите му да остане “чист” възможно по-дълго, разбира се.

 Междувременно Дуейн хваща микрофона и в добрата пънки традиция става фронтмен на не една и две групи с благозвучни имена като US Bombs, Political Crap, Die' Hunns, Duane Peters Gunfight и Exploding Fuckdolls. Музиката му се захранва от различни теми, но основната е, че ако гледаш обществото от дъното, то ще ти се види само по един начин. Гадно. Също в добрата пънки традиция, всяка една от песните звучи точно като следващата, но кой се интересува? С Die Hunns Питърс постигна забележителна успеваемост и за две години издаде три албума и беше на американско, и европейско турне.

P-Rod е един от най-известните скейтъри

Все пак, пънк лайфстайлът има и по-кафеви страни и това е част от нещата, които едва не отнесоха още един талант с влака към Отвъдното.

В продължение на 30 години Дуейн имаше проблеми с наркотици, основно хероин, и през 2007г. турнето на Die Hunns беше отменено, заради влизането му в рехабилитационна клиника.

На Газа също не му е лесно

Все пак, Тони Хоук е само един

В момента животът му не се крепи на върха на иглата, защото старият пънки-скейтър се занимава с доста по-безопасни неща - кара скейтборд и дава интервюта. Плаши порядъчните хора с брутален външен вид и кофти усмивка. Освен това, има магазин за вегански обувки, без да е веган. Така се прави. Или не се прави. Важното е,че Дуейн Питърс все още е непоправим, по неговия си начин.