Не се продава, но се продаде

Когато някой футболен клуб обяви, че няма да продаде голямата си звезда, обикновено се случва ТОЧНО обратното

Реклама

Тази година трансферният пазар в Европа е по-напечен от обикновено, не защото богатите клубове не напират за най-големите звезди, а защото този път са замесени цели трима мега-играчи. Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Тотнъм упорито отричат слуховете, че ще се разделят със звездите си Луис Суарес, Уейн Рууни и Гарет Бейл. Тези изявления от собственици и мениджъри обаче нямат никакво значение, защото все повече става ясно, че са просто част от преговорите между клубовете. Ето доказателствата.

снимка: Getty

През юли 2012г. стана ясно, че голмайсторът и капитан на Арсенал Робин ван Перси иска да смени клубната принадлежност. Президентът на “топчиите” Питър Хил-Ууд реагира на тези спекулации така: “Не сме заинтересовани от това да продадем Робин ван Перси”. Още на другия ден обаче самият играч обяви чрез собствения си уебсайт, че няма да удължи договора си с клуба. Месец по-късно той беше продаден на Манчестър Юнайтед за 24 млн.паунда. С оглед на това какво направи през следващия сезон с “червените дяволи”, тези пари даже бяха малко.

снимка: Getty

През 2012г. защитата и нападението на италианския гранд Милан се крепяха изключително върху Тиаго Силва и Златан Ибрахимович. Логично, за тях оферти не липсваха, но треньорът на Милан Масимилано Алегри беше убеден” Клубът и президентът искат да задържат Милан на високо ниво. Ибрахимович и Тиаго Силва ще останат тук.”В последствие и двамата играчи бяха продадени на един клуб - Пари Сен-Жермен за обща цена от 62 млн. евро. Добър ход за парижани, а проблемите останаха за отбора от Милано.

снимка: Getty

Фернандо Торес направи име в Англия с екипа на Ливърпул и богаташите от Челси решиха да се сдобият със смъртоносния голмайстор. Собственикът на клуба Джон Хенри веднага заяви, че испанецът не е за продан. През януари 2011г. в сайта на Ливърпул се появи съобщение, че клубът е отказал оферта от Челси за звездата си.

Вместо това, Челси купиха нападателя за 50 млн.лири и счупиха рекорда за трансфери в английския футбол. Феновете на Ливърпул бяха разочаровани в началото, но после им мина като се видя, че играта на Торес забуксува в Лондон и той не успя да демонстрира същите качества на “Стамфорд Бридж”.

снимка: Getty

Испанското първенство беше единственото, където играта на Златан Ибрахимович не потръгна. Шведът стана част от Барселона, но не направи запомнящ се първи сезон. Въпреки това, тогавашният президент на Барселона Жоан Лапорта заяви, че Ибра не се продава, защото е много ценен играч, който има бъдеще в клуба. Той беше толкова ценен, че в края на август бе преотстъпен на Милан за сезон 2010/11 с опция за закупуване за 24 млн.евро. Което и се случи.

снимка: Getty

Дълго време Шаби Алонсо и Хавиер Масчерано бяха стълбовете в полузащитата на Ливърпул. Те бяха толкова съществена част от отбора, че през юни 2009г тогавашният мениджър на Ливърпул Рафа Бенитез обяви, че двамата няма да бъдат продадени в никакъв случай. Халфовете не само че бяха продадени, но и отидоха в два враждуващи отбора. Шаби Алонсо премина в Реал (Мадрид) за 30 млн.лири, а година по-късно Масчерано стана част от каталунския гранд Барселона за 17.5 млн.лири.

снимка: Getty

Преди 3-4 години футболният свят не спираше до обсъжда феноменалните качества на бразилеца Кака. Той беше основна фигура в отбора на Милан, така че клубът категорично отричаше, че ще се раздели със звездата си. Въпреки уверенията на вицепрезидента на “росонерите” Адриано Галиани, плеймейкърът стана част от Реал (Мадрид), а трансферът от 56 млн. лири се случи три дни преди края на летния трансферен прозорец. В Испания обаче кариерата на Кака тръгна надолу.

снимка: Getty

Кристиано Роналдо разгърна огромния си потенциал с екипа на Юнайтед и това предизвика интереса на Реал (Мадрид). На намеренията на “кралския клуб” тогавашният мениджър на Юнайтед Алекс Фъргюсън отговори в британски стил: “Не бих им продал и вирус”. Португалската звезда обаче се присъедини към Реал за 80 млн.лири и стана толкова важна част от отбора, че “белия балет” вече не може без него.

снимка: Getty

В един от най-силните си сезони във Висшата лига Тотнъм имаха на разположение Роби Кийн и Димитър Бербатов на върха на атаката си. През юли 2008г. лондончани обявиха, че няма начин да продадат звездата си Димитър Бербатов на Манчестър Юнайтед. На “червените дяволи” обаче не се отказва и в последния ден на трансферния прозорец те взеха българина за 30 млн. лири.