В кондиция!

Три специфични упражнения, които ще ви помогнат да се вкарате в кондиция за сезона на каяка и рафтинга

Реклама

Пролет е, което означава само едно –реките ще се стоплят, а нивото им при бързеите ще се покачва. За едни бързеите крият предизвикателствата на рафтинга, при който плискащата в очите вода не е недостатък, а търсен положителен ефект. За други преходите с каяк през май и юни ще са нещо повече от приключение – споделена дружба, лагерни огньове и разходка сред природата като никоя друга.
С две думи – ще има много за гребане. Добре е да е вкарате във форма:

Мускули в горната част на тялото

За целта се нуждаете от лежанка и щанга с тежести. Лягате по корем и дърпате щангата към себе си – ако работите с по-големи тежести и правите по-малко повторения, ще подобрите мускулната сила; ако щангата е по-леко натоварена и правите повече повторения, ще подобрите силовата издръжливост.

Трицепс

Трицепсът (мускулът който се намира на задната част на мишечната ви кост) помага, когато бутате назад. Ще ви е полезен, когато трябва да гребете назад (често срещано явление при плаването в бързи води).

Мускули на кръста – ротация

Това упражнение е ключово, ако мислите да карате каяк. Идеята е с него да подсилите мускулните групи, които отговарят за въртенето на кръста – движение, което се повтаря постоянно при гребането. Имайте предвид, че това са мускули, които са направени да поддържат гръбначния стълб и идеята не е да ги направите по-големи, а просто по-издръжливи.