TALOS, или войникът на бъдещето

Военните в щатската армия готвят костюм за неуязвими войници

Реклама

Когато армията на САЩ обяви по-рано тази година, че ще разработва костюма TALOS, който да превърне всеки войник в истински Iron Man, бяхме наистина впечатлени. Ръководещият проекта Майкъл Фиелдсън сега разкрива, че костюмът може да бъде подложен на полеви тестове само в рамките на до четири години.

Това е един наистина кратък срок, като се имат предвид някои от технологиите, които ще бъдат заложени в костюма TALOS. Първоначално замислен като нещо, за което войниците ще трябва да почакат до 2032 г., за да носят, TALOS ще увеличи силата и подвижността на всеки редник, който го носи, като същевременно ще го запази в безопасност от вражеския огън.

Но не мислете за този костюм като за просто някаква кевларена жилетка. За да запази войника в безопасност, TALOS ще бъдат оборудван с течна броня, която е в състояние да се втвърдява в непробиваема за куршуми повърхност, когато е изложена на електрическо въздействие. Сензори в бронята ще следят показателите на войника и ще осигуряват хидратация. TALOS също ще бъде оборудван и с нощно виждане чрез очила в стил Google Glass, които също ще осигуряват на носещия ги и информация за бойното поле.

 

Ако Фиелдсън успее със сроковете, TALOS ще получи своите производствени договори от следващата есен, с полеви тестове – още през 2017 г. Фиелдсън, заедно с още десетки партньори в индустрията, ще работят заедно към целта си за нулев брой жертви в армията. Това е амбициозна задача, но ако има нещо, което може да опази живота на войниците, това определено е костюма TALOS, достоен за Iron Man.